Spør en forsker: Er elefanter virkelig redde for mus?

SPØR EN FORSKER: Denne gangen har vi lånt spørsmål og svar fra danske "Spørg videnskaben". Der lurer en leser: Er det sant at kjempestore elefanter blir skremt av bittesmå mus?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

'Elefanter i Kenya får ferten av folk. I følge britiske forskere bruker dyrene både lukt- og synssans til å skille mellom mennesker. (Foto: Richard Byrne, University of St. Andrews).'
"Elefanter i Kenya får ferten av folk. I følge britiske forskere bruker dyrene både lukt- og synssans til å skille mellom mennesker. (Foto: Richard Byrne, University of St. Andrews)."

Nesten ingenting kan stoppe de store elefantene når de først er i gang med å erte elefantungen Dumbo for de store ørene hans.

Det hjelper imidlertid når musa Tim trår til. Bare synet av ham får de voksne elefantene til å løpe skrikende bort, og Dumbo kan endelig få litt fred for sine plageånder.

Scenen med den ørlille musa som skremmer de store elefantene går igjen i en lang rekke tegnefilmer. Men stemmer det at ordentlige elefanter er redde for mus?

Visedirektør Bengt Holst fra København Zoo har svar.

– Nei, det er de ikke. Det er en gammel skrøne som er oppstått fordi man forestiller seg at mus kan finne på å kravle opp i snabelen på elefanten, og det gjør de selvfølgelig ikke, sier Holst, som blant annet er leder av den vitenskapelige avdeling den zoologiske hagen.

Mus kan utløse støt

Elefanter blir generelt ikke redde for noen, men ifølge Bengt Holst kan de som andre dyr blir skremt av lyder fra noe de ikke kan se. Derfor kan elefanter faktisk godt finne på å blåse i snabelen når de møter en mus.

– Elefanter utviser nysgjerrighet overfor alt som beveger seg foran dem. En mus beveger seg typisk i gresset eller høyet foran, og hvis elefantene bare kan høre lyden, men ikke se hva som beveger seg, kan de bli nervøse.

– Hvis de fremdeles ikke kan se musa, kan de finne på å blåse fanfare, men det er det bare fordi det er et ukjent vesen, og det kunne like godt være hva som helst annet enn en mus, forklarer Holst, som selv er utdannet zoolog.

Bittesmå mus kan altså sette i gang en reaksjon hos de kjempestore elefantene, men ikke fordi elefantene er redde for mus. Eller sagt på en annen måte: Tegnefilmene er bare delvis realistiske.

 

Powered by Labrador CMS