A-vitamin reduserer rynker

En krem med vitamin A glatter ut de fine rynkene som huden får ved naturlig aldring, konkluderer amerikanske forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Her er ukas gladnytt for en hel verden av rynkefobiske damer og menn: Ny forskning tyder på at kremer som inneholder retinol - altså vitamin A - faktisk kan glatte ut naturlige aldringsrynker i gammel hud.

Det er i hvert fall konklusjonen til Reza Kafi og hans kollegaer på et prosjekt ved University of Michigan Medical School i Ann Arbor. De studerte innsida av overarmen til et par titals aldrende prøvekluter.

24 uker med armkrem

Gamlingene, som hadde en snittalder på 87 år, fikk behandling med hudkrem på den sarte huden på innsida av armene opptil tre ganger i uka i 24 uker. Den ene armen ble smurt med en 0,4 prosent retinolkrem mens den andre fikk en salve uten stoffet.

I løpet av forsøkt holdt forskerne øye med huden, og vurderte rynker og generelle aldringstegn både før forsøket startet og etter to, fire, åtte, 16 og 24 uker. I tillegg tok de ut fire millimeters hudprøver fra begge armene både før og etter forsøket.

Resultatet er aldri så lite oppløftende. I løpet av de 24 ukene forsøket pågikk, ble nemlig huden som fikk retinol merkbart glattere.

Hudprøvene avslørte videre at A-vitaminkremen så ut til å øke produksjonen av glycosaminoglycan og procollagen, stoffer som er med på å holde huden ung.

- Retinolbehandlet aldrende hud har antageligvis større motstandskraft mot hudskader og sårdannelse, i tillegg til at den ser bedre ut, konkluderer forskerne.

Referanse:

Forskningen publiseres i mai-nummeret av Archives of Dermatology fra JAMA.

Powered by Labrador CMS