Var du koronasyk i januar og begynnelsen av februar? Da var det sannsynligvis med omikron-varianten BA.1. Blir du smittet nå så er det nesten sikkert med omikron BA.2. Dette er en enda mer smittsom og kanskje litt snillere variant. Her er det bittelille koronaviruset sett gjennom et elektronmikroskop.
Var du koronasyk i januar og begynnelsen av februar? Da var det sannsynligvis med omikron-varianten BA.1. Blir du smittet nå så er det nesten sikkert med omikron BA.2. Dette er en enda mer smittsom og kanskje litt snillere variant. Her er det bittelille koronaviruset sett gjennom et elektronmikroskop.

Omikron kan ha blitt enda litt snillere

Nå har virusvarianten omikron BA.2 overtatt nesten helt i Norge.

Antallet nye sykehusinnleggelser med covid-19 har sunket fra en topp på 545 per uke i slutten av februar – til 230 pasienter innlagt på sykehus første uken i april.

Utviklingen er den samme i blant annet Sverige. Der konkluderer en fortsatt upublisert studie av Björn Reinius og kolleger ved Karolinska Institutet med at omikron-varianten BA.2 gir dobbelt så mye virus i de øvre luftveiene, sammenlignet med den første omikron-varianten BA.1.

Det forklarer hvorfor BA.2 har overtatt smittespredningen så raskt.

Den er helt enkelt enda mer smittsom enn den første og også veldig smittsomme omikron BA.1.

Genetiske forandringer

Omikron ble oppdaget i Sør-Afrika i november og nådde Norge få uker etterpå.

Denne varianten utgjør nå en familie med tre medlemmer, BA.1, BA.2 og BA.3. Hvor det altså er de to første vi er blitt kjent med.

Mange nordmenn fikk hilse på BA.1 i vinter og fram til ganske nylig.

Men de siste ukene er det altså BA.2 som har overtatt hos oss. Samme utvikling ser man i resten av verden.

Disse nye variantene av koronaviruset har mange titalls genetiske forandringer sammenlignet med det opprinnelige viruset. Omikron BA.2 har 28 helt egne forandringer.

Omikron BA.3 er en «fetter» av de to første som det ikke later til å bli noe videre ut av.

Et snillere virus?

Verdens helseorganisasjon (WHO) er forsiktige med å si at BA.2 er en snillere variant enn BA.1.

De nøyer seg med å slå fast at det ikke er sannsynlig at den vil føre til mer alvorlig sykdom.

Likevel er det mulig at BA.2 er fortsettelsen på en utvikling vi kan ha sett når koronaviruset har gått fra Alfa, Beta, Gamma, Delta og videre til Omikron BA.1 og BA2: At covid-19 blir en stadig snillere sykdom.

Det finnes ikke noen naturlov som sier at det går denne veien med et smittsomt virus. Men det er dette vi flere ganger tidligere har erfart.

En japansk studie konkluderer med at det ikke er noen forskjell i alvorlighetsgrad mellom BA.1 og BA2.

Ny koronabølge til høsten?

FHI-direktør Camilla Stoltenberg mener at slik situasjonen ser ut nå, så kan samfunnet fortsette med normal hverdag uten særlige smitteverntiltak mot covid-19.

– Vi har samtidig grunn til å vente en ny bølge med covid-19, trolig til høsten eller vinteren.

– Det kan også hende vi ser en ny bølge av en ny variant allerede i sommerhalvåret, sier hun på FHIs egne nettsider.

Sterk økning i noen land

Det er sannsynlig at BA.2 ligger bak den sterke økningen i koronasmitte som Kina nå opplever. Også land som Storbritannia og Tyskland har nå rekordhøye smittetall.

Andre europeiske land ser ikke tilsvarende økning.

De hører med at BA.2 kan være litt vanskeligere å oppdage med koronatester, som den vanlige PCR-testen.

Vaksinene fungerer oppsiktsvekkende bra mot alvorlig sykdom

Nok en upublisert koronastudie fra Qatar som tidsskriftet Scientific American skriver om, konkluderer med at mRNA-vaksinene de aller fleste nordmenn har fått gir samme grad av beskyttelse mot BA1. og BA2.

Selv om den siste altså er enda mer smittefarlig.

Den samme studien viser også hvordan effekten av vaksinene fra Pfizer og Moderna nokså raskt blir redusert.

Bare 4-6 måneder etter den siste av to vaksinedoser er ikke mer enn rundt 10 prosent av beskyttelsen mot å bli smittet tilbake. Det betyr at vaksinen bare hindrer 10 prosent av tilfellene, sammenlignet med om alle i samfunnet hadde vært uvaksinerte.

Dette handler om effekten mRNA-vaksinene har mot smitte. Det handler ikke om hvor gode vaksinene er til å hindre alvorlig sykdom.

Her har disse vaksinene vist seg overraskende effektive.

Studien i Qatar viser at Pfizer og Moderna-vaksinene er i stand til å gi rundt 70 prosent beskyttelse mot alvorlig sykdom i minst 7 måneder hos dem som har fått to vaksinedoser.

Med en tredje vaksinedose øker dette til over 80 beskyttelse mot alvorlig sykdom.

– Vaksinene fungerer bemerkelsesverdig bra, tatt i betraktning utfordringen fra et virus som gjennomgår en evolusjon, sier virologen Andrew Pekosz ved Johns Hopkins University i USA til Scientific American. Han sier han synes studien fra Qatar virker solid.

Kilder:

Dagens Nyheter: «Detta vet vi om nya omikronvarianten», 02.04.2022

FHIs oppdaterte risikovurdering om covid-19-pandemien i Norge 31.3.2022.

WEF: «What do we know so far about the Omicron BA.2 variant?», 29.03.2022

Scientific American: «Vaccines Remain Effective against BA.2, but Protection from Infection Wanes over Time», 21. mars 2022.

NHI.no

Antonio Lentini m.fl: «Monitoring of the SARS-CoV-2 Omicron BA.1/BA.2 variant transition in the Swedish population reveals higher viral quantity in BA.2 cases», medRxiv, 03.2022.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS