- Veps farligere enn bjørn

Erfaringene viser at det er større grunn til å frykte hunder og kyr enn bjørn. Og vepsen tar liv hvert år her i landet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er mer enn 100 år siden sist et menneske ble drept av bjørn i Norge. Bjørnen som drepte en jeger i Sverige og andre tilfeller der bjørn har angrepet jegere, har likevel skapt frykt også i Norge.

Rådgiver Morten Kjørstad i Direktoratet for naturforvaltning sier at det er et velkjent fenomen at folk frykter de store rovdyrene mest, selv om et betydelig antall nordmenn hvert år påføres skader av dyr som hund, insekter og kyr.

- Dette handler om frykten for det ukjente. De færreste nordmenn har sett store rovdyr som bjørn, jerv, ulv og gaupe. Fenomenet er særlig tydelig i områder hvor disse dyrene tidligere ikke er sett, sier Kjørstad til Aftenposten.

Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, forteller at en til to nordmenn dør av vepsestikk hvert år. Derfor rangerer han veps som et av de dyrene som er farligst for oss, sammen med ku og hund.

- Jeg kjenner til to dødsfall som følge av vepsestikk bare i år, sier han, og legger til at det er personer som er disponert for allergiske reaksjoner som bør passe seg. 60 prosent av dem som dør av vepsestikk, dør i løpet av den første halvtimen etter stikket.

(NTB)

Powered by Labrador CMS