Sen påske gir sterk sol, sjekk UV-varsel!

Den sene påsken gir sterk UV-stråling i snødekte områder på solrike dager. I tillegg er det rekordlite ozon over Arktis denne våren. Hvis området med lite ozon kommer over Norge, kan strålingen ble enda mer intens.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: NILU)

UV-indeks

UV-indeks (UVI) er et mål på hvor sterk UV-strålingen fra solen er. Jo høyere verdi, desto sterkere er UV-strålingen.

UV-indeks (UVI) avhenger av følgende faktorer:

- hvor høyt på himmelen sola står – høy sol gir mer UV

- tykkelsen på skydekket – skyslør og tåke gir minimal dempning av UV, mens tykke skyer gir kraftig dempning

- ozonlagets tykkelse – jo tynnere ozonlag, jo høyere UV

- refleksjon fra snø – gir 50 prosent høyere UV enn under snøfrie forhold

Etter en lang vinter trenger vi å komme oss ut og nyte solen, men kombinasjonen høy sol, lite ozon, snøhvite vidder og vinterblek hud gir stor risiko for solskader. 

Området med lite ozon ligger over Sibir og Russland ved inngangen til påskeuken, men kan bevege seg i løpet av påsken. UV-indeksen kan komme opp mot 6 midt på dagen i høyfjellet sørpå, noe som betyr like intens UV-stråling som en sommerdag på Sørlandet.

Dersom området med lite ozon flytter seg over Norge, kan strålingen ble enda mer intens med UV-indeks opp mot 8-9. Dette er stråling tilsvarende Italia og Spania om sommeren, og som gir solforbrenning etter kort tid uten beskyttelse.

Påsken i år er den seneste på 11 år. Det betyr at solen står høyt, og strålene er intense. På grunn av de lave ozonverdiene kan det komme episoder med ekstra høy UV-stråling, også i nordligere områder av landet.

Etter en lang vinter trenger vi å komme oss ut og nyte solen, og i april er solen så sterk at det kan dannes D-vitamin i huden, noe som er sunt. Men UV-stråling kan føre til solforbrenning, raskere aldring av huden, nedsatt immunforsvar, hudkreft, snøblindhet og utvikling av øyesykdommen grå stær. Sol er bra, men det er ikke bra å bli brent.

NILUs fageksperter har følgende råd:

Følg med på UV-varsler før turer i påskefjellet! Dette kan sjekke på uv.nilu.no, eller mottas på SMS. Husk at strålingen er enda sterkere enn varselet dersom du oppholder deg på snødekt område.

Kombinasjonen av høy sol og snø gir økt risiko for solforbrenning og snøblindhet. Derfor er det ekstra viktig å beskytte seg i år. Smør deg med solkrem med minst faktor 15, særlig midt på dagen.

Husk at barn og unge er ekstra følsomme for UV-stråling.

Gode tips til solbeskyttelse i påskefjellet:
- Klær og hodeplagg gir den beste solbeskyttelsen for både barn og voksne
- Bruk solkrem med minst faktor 15 på ubeskyttet hud
- Bruk solbriller for å beskytte øynene

Forventet UV-stråling med gjeldende solråd, for utvalgte steder i påsken:

Lavlandet i Sør-Norge
UV-indeks: 3-4
Solråd: Solbeskyttelse kan være nødvendig midt på dagen. Klær, hodeplagg og solbriller gir god beskyttelse. Husk også solkrem faktor 15.

Høyfjellet i Sør-Norge
UV-indeks: 5-6
Solråd: Solbeskyttelse er nødvendig. Bruk klær, hodeplagg, solbriller og smør deg med solkrem med middels beskyttelse (minst faktor 15).

Høyfjellet i Nord-Norge
UV-indeks: 2-3
Solråd: Lite behov for solbeskyttelse, men kan være nødvendig midt på dagen ved klarvær, hvis du er lenge i solen eller har spesielt utsatt hud.

Alpene
UV-indeks: 7-9
Solråd: Beskyttelse er nødvendig. Ta enkelte pauser fra solen mellom kl 12-15. Bruk klær, hodeplagg, solbriller og solkrem med middels beskyttelse (minst faktor 15).

Spania
UV-indeks: 8-9
Solråd: Beskyttelse er nødvendig. Ta enkelte pauser fra solen mellom kl 12-15. Bruk klær, hodeplagg, solbriller og solkrem med middels beskyttelse (minst faktor 15).

Thailand
UV-indeks: 13-14
Solråd: Ekstra solbeskyttelse er absolutt nødvendig. Søk skygge mellom kl 12-15. Bruk klær, hodeplagg, solbriller, og smør deg ofte med solkrem med høy beskyttelse (faktor 30-50).

Mer informasjon:

Sjekk ozon- og UV-varsel på http://www.uv.nilu.no/
Last ned øyeblikksmålinger fra Strålevernet på www.nrpa.no/uvnett
Kreftforeningens råd om solbeskyttelse finner du på solvett.no

Powered by Labrador CMS