Det funkler i rommet

Ideen høres ut som en Donald-historie. Amerikanske forskere tror nemlig at noen av planetene som suser rundt fremmede stjerner ute i universet kan være laget av ren diamant.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det finnes mye karbon i rommet, og noen forskere tror stoffet kan ha dannet hele planeter, skriver Nature. Det interessante er at karbonet på disse klodene etter all sannsynlighet vil opptre i ulike varianter.

Overflata er nok dekket av tjæreaktige hydrokarboner og de øvre lagene i grunnen er kanskje av grafitt - det samme stoffet som du finner i blyanter. Men innsida kan skjule en virkelig skatt. Trykket fra et par kilometer med grafitt kan nemlig være nok til å forvandle karbonet i dypet til ren diamant.

Karbonring

Det er Marc Kuchner fra Princeton University i New Jersey og Sara Seager fra Carnegie Institution i Washington som lanserer den glitrende ideen. Inspirasjonen kom fra forskningen til Katharina Lodders fra Washington University.

Lodders mener at det høye innholdet av metan i Jupiters atmosfære kan være et tegn på at planeten en gang samlet seg rundt en kjerne av karbonholdig materiale. Det kan igjen være en indikasjon på at karbonrikt materiale ligger som en ring rundt sola.

Ingen rekord

Dersom stoffet i en slik ring begynner å samle seg til planeter, vil de kanskje bli karbonplaneter? lurer Kuchner og Seager. Noen av klodene vil muligens bli små og faste kloder som jorda, og til og med ha en tynn atmosfære av metan eller karbonmonoksid.

Man skal ikke se bort ifra at karbonverdenen også kunne ha elver av metan eller sjøer av tjære, opplyser Nature. Men under den sorte overflata kunne kullplanetene altså skjule en diamant i verdensklasse - bokstavelig talt.

Men tror du en slik klode vil være verdens største edelstein, tar du skammelig feil. Den foreløpige seieren vil nok uansett gå til Lucy, diamant og død stjerne i stjernebildet Kentauren.

Referanse:

M. J. Kuchner & S. Seager, Extrasolar Carbon Planets, Arxivjournal.

Lenker:

Arxivjournal: Extrasolar Carbon Planets

Nature: Distant planets could be made of diamond

Powered by Labrador CMS