Kometjeger våkner fra dvale

Romsonden Rosetta skal lande på kometen 67/P Churyumov-Gerasimenko i 2014. Men allerede i august begynner kometjegeren å studere asteroider på nært hold.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Rosettas hovedmål er kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko. Men dit vil ikke Rosetta nå før i mai 2014. (Illustrasjon: ESA)
Rosettas hovedmål er kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko. Men dit vil ikke Rosetta nå før i mai 2014. (Illustrasjon: ESA)

Asteroiden som Rosetta først skal kikke på, heter (2867) Steins. Den er klassifisert som en asteroide av type E. Disse regnes for å være sjeldne.

(2867) Steins bane er nær Rosettas rute. Derfor har asteroiden blitt valgt ut for nærmere studier.

Mellom 4. august og 4. september 2008 vil Rosetta følge asteroiden med kameraene sine.

Disse observasjonene vil bli brukt for å finjustere beregningene av asteroidens bane.

Sammensetning og miljø

Under møtet skal den europeiske kometjegeren studere (2867) Steins fysiske egenskaper og kjemiske sammensetning, dens rotasjonsretning, hastighet og overflate.

Romsonden skal også se på miljøet rundt asteroiden. Det vil si mulige satellitter, støv eller gass som følger (2867) Steins.

Også samspillet mellom asteroiden og solvinden, den konstante strømmen av høyenergetiske partikler som sola blåser utover hele solsystemet, skal undersøkes.

Rosettas observasjoner av (2867) Steins vil øke kunnskapen om sammensetningen og evolusjonen av denne typen asteroider. Kanskje vil studiene gjøre det lettere å beregne banen til asteroider.

Asteroider reflekterer solsystemet sammensetning under dets ulike tidsperioder.

Dermed kan asteroider også hjelpe oss med å forstå hvordan jorda og de andre planetene i solsystemet ble til og utviklet seg over tid.

Må snu seg kjapt

Rosetta vil være nærmest (2867) Steins klokken 20.37 norsk tid den 5. september 2008.

Når Rosetta er fremme ved målet, lander den en sonde på kometens overflate. Den skal undersøke kometens sammensetning og miljø. Illustrasjon: ESA
Når Rosetta er fremme ved målet, lander den en sonde på kometens overflate. Den skal undersøke kometens sammensetning og miljø. Illustrasjon: ESA

Da vil avstanden mellom kometjegeren og asteroiden være omtrent 800 kilometer. Romsonden vil fyke forbi med en fart på rundt 8,6 kilometer per sekund.

For å få sett ordentlig på asteroiden må Rosetta snu seg kjapt under forbipasseringen. Denne manøveren vil sette romsondens konstruksjon på en skikkelig prøve.

En forbiflygning ble simulert i mars tidligere i år, med gode resultater.

Lander på komet

Rosettas egentlige mål er kometen 67/P Churyumov-Gerasimenko. Der skal kometjegeren lande en probe i mai 2014. Resten av romsonden følge kometen i mer enn ett år.

På veien skal asteroiden (21) Lutetia studeres nærmere. Det skjer i juni 2010.

Rosetta har vært på reise i rommet siden oppskytingen fra Kourou i Fransk Guyana 2. mars 2004. Det er den europeiske romorganisasjonen ESA som har bygget og styrer Rosetta.

For å spare ressurser blir de fleste av instrumentene holdt i dvalemodus under den lange overfarten.

Powered by Labrador CMS