Astronautens hodepine

Romfartshodepine kan for oss andre kanskje synes som en bagatell når man svever blant stjerner. For astronautene kan det være en kraftig plage, ifølge ny kartlegging.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Astronaut John Glenn ombord romfratøyet "Friendship 7." På dette tidspunktet, 2. juli 1962 var han vektløs og på vei ut i rommet i 28 000 kilometer i timen. (Foto: NASA)"

Astronauter har som kjent visse yrkesrisikoer, men gåtefulle hodepineanfall kan lett havne i skyggen av risikoer som, tja, å styrte til jorden i en komprimert ildkule?

Nå har nederlandske forskere intervjuet 17 erfarne astronauter, og 12 av disse kunne fortelle om til sammen 21 hodepinerunder, som plutselig inntraff på turer ut i rommet.

- Studien vår viser at disse plagsomme hodepinene ofte kommer under romekspedisjoner og blant astronauter som ikke pleier å ha hodepine nede på landjorda, sier forsker Alle Vein til BBC.

Det har vært antatt at skallebanken oppstår i sammenheng med romversjonen av den gode gamle reisesyken, som ubeleilig nok kan gi en lett herjet astronaut både svimmelhet og oppkast. Nå mener forskerne at hodepinen fortjener en egen posisjon.

”Eksploderende hodepine”

I følge artikkelen som ble publisert i hodepinetidsskriftet Cephalalgia, inntraff hele 9 av de 21 hodepineanfallene i forbindelse med at romferja tok av fra jorda med stor kraft.

Dette høres kanskje ikke så overraskende ut for den jevne, jordfaste mann og kvinne.

"Boeing Delta II (7326) sender Deep Space 1 opp mot morgenskyene 24.oktober 1998. (Foto:NASA)"

Men 9 av de andre tilfellene hvor astronautene fikk smake skruestikka skjedde under det daglige arbeidet inne i romstasjonen.

En av astronautene ble plutselig rammet av hodepinen da vedkommende var ute på såkalt romvandring, og jobbet på utsiden av romstasjonen, mens to tilfeller skjedde under landing tilbake på landjorda.

De nederlandske forskerne er imidlertid litt bekymret for at det som kan tyde på en viss hasardiøs holdning hos astronauter når det gjelder egne plager, kan ha påvirket undersøkelsen.

- Tidligere forskning har vist at astronauter kan vegre seg for å avsløre alle de fysiske belastingene de opplever i rommet, så de faktiske anfallene kan være enda høyere enn studien viser, sier Vein.

Vektløs og vonbråten

Vektløsheten, eller mikrogravitasjon som preger en romferd, kan gi flere årsaker til hodepineanfall av den astronomiske sorten, tror forskerne.

Denne tilstanden kan endre tilførselen av kroppsvæsker til hjernen, som kan resultere i et økt trykk i kraniet. Vektløsheten kan muligens dessuten gi astronautene et lavere oksygennivå i blodet, som også kan settes i sammenheng med hodeverk, tror de.

Men kunnskap om alle de kroppslige virkningene av en så unik erfaring som en reise i rommet er, er vanskelige å oppnå, mener Kevin Fong ved Centre for Aviation, Space and Extreme Environment Medicine ved University College London.

- Så få mennesker har dratt til rommet, og det er vanskelig å simulere forholdene her nede på jorda, sier han til BBC.

Kilder:

Space headache a real phenomenon. BBC NEWS, 2.juni 2009

Powered by Labrador CMS