Danske jenter skulker gymmen

Gymtimene tiltaler ikke danske jenter på grunnskolen. Det er nemlig for mye klassisk ballspill – og det er guttenes domene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange gutter er vant til å spille ballspill i fritiden. Derfor dominerer de i gymtimene. Det betyr at jentene holder seg unna undervisningen; dermed får de rørt mindre på seg. (Foto: Colourbox)

Om undersøkelsen:

98 prosent av gymlærerne i undersøkelsen opplyser at de utarbeider årsplaner.

81 prosent opplyser at de har spesialisering i kroppsøving. I 2004 var dette tallet bare 59 prosent.

Danske jenter holder seg unna gymtimene. Det viser en stor rapport, «Status på idrætsfaget», som er utarbeidet av Nationalt Videncenter for kost, motion og sundhed (KOSMOS) ved University College Syddanmark.

Undersøkelsen er den første på åtte år, og den er ikke oppløftende lesning for de som ønsker at dansk ungdom skal bli sunnere.

– Vi kan se at jentene holder seg vekke fra undervisningen. Det er naturligvis utilfredsstillende. Men vi mener man kan legge til rette undervisningen slik at den passer til både gutter og jenter, sier ph.d.-student Jesper von Seelen, som er en av forfatterne bak undersøkelsen.

Få gutter skulker

Forskerne har spurt rundt 700 skoleledere om gutters og jenters frammøte ved gymtimene. 44 prosent svarte at jentene var mest fraværende. Bare 3 prosent mente guttene var mest fraværende.

– Skal vi håndtere det problemet, må vi tenke mer inkluderende. Idrettslærerne må finne på utgaver av de forskjellige idrettsgrenene som også tilgodeser jentene, sier von Seelen.

Alltid fotball

98 prosent av lærerne opplyser at ballspill ofte eller alltid inngår i undervisningen. Og det kan være en del av problemet.

– Det kan være vanskelig å se forskjell på idrettsaktiviteter på skolen og i idrettslagene. De elevene som driver med idrett i fritiden, får da en stor fordel. Noen av guttene spiller fotball i fritiden, slik at de blir veldig flinke. Dessuten løper gutter raskere og er sterkere. Derfor synes ikke jentene, det er så morsomt å være med, mener von Seelen.

Løsning: Lag nye regler

Løsningen kan faktisk være temmelig enkel, mener han.

– Ballspill som sådan er ikke problemet. Men det må tilpasses de enkelte klassene. Spiller man 11-mannsfotball med alle reglene, vil noen – særlig gutter – ha store fordeler. Men det blir annerledes hvis man endrer reglene. Kanskje kunne man spille med tremannslag eller med flere baller på banen, sier von Seelen.

Rapporten viser også at avstanden mellom de sterke og svake elevene er blitt større siden 2004.

____________________

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no

Vitenskapelige kilder

Rapport: Status på idrætsfaget 2011

Powered by Labrador CMS