
Spør en forsker: Kan jeg bruke vannflasken på nytt?
På nettet kan vi lese advarsler mot å bruke vannflasker flere ganger. Men hva er sant, og hva er hysteri?
Du er på vei til trening. Utenfor steker solen, og du vet at når du har stått et halvt minutt på tredemøllen, kommer svetten til å renne i strie strømmer.
Du ser på den tomme flasken det har vært vann på. Er det ikke et opplagt valg å fylle den med vann fra springen?
Men en av våre lesere, Troels, har hørt at det kanskje ikke er så lurt. Han forstår bare ikke helt hvorfor.
«Hver gang jeg gjenbruker en vannflaske, har jeg den advarselen i bakhodet, men jeg kan altså ikke se hvorfor det skulle være et problem. Kan dere ikke hjelpe meg med enten å få den dumme tanken ut av hodet – eller fortelle meg hva problemet er?» skriver Troels.
– Vann er vann
Advarslene på nettet går blant annet ut på at flasken kan gi fra seg skadelige stoffer, skriver Troels.
Vi ringer førsteamanuensis Anders Egede Daugaard, som arbeider ved Dansk Polymer Center ved institutt for kjemiteknikk ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Polymerer er en samlebetegnelse for plast.
Men Daugaard kan ikke se noe problem med å bruke en plastflaske igjen.
– Det nye vannet er ikke mer problematisk enn det vannet som opprinnelig var i flasken. Vann er vann, slår han fast.
- Les også: Lærer barn å tenke kritisk om helse
Bruk emballasjen til det opprinnelige formålet
Det er imidlertid viktig å notere seg det sentrale ordet: «Igjen».
Når vi bruker emballasje flere ganger, bør vi bruke den til det samme, forteller miljøkjemiker Charlotte Legind.
Hun arbeider i det danske Fødevareestyret, med avsmitte fra emballasje og risikohåndtering av kjemiske stoffer.
– Hvis du kjøper en flaske med vann, kan du bruke den til det igjen. Reglene for plast sier at det skal testes i forhold til de matvarene den kommer i kontakt med, sier Legind.
- Les også: Denne kan holde deg på beina
Plastflasker avgir veldig få stoffer
Plastemballasje vil som regel avgi noen kjemiske stoffer. Men selv om det lyder ubehagelig, er det også strenge regler for dette, forteller Legind.
Reglene setter klare grenser.
Plastflasker er typisk laget av PET (polyethylenterephthalat), som har en liten avsmitte, supplerer seniorrådgiver Gitte Alsing Pedersen ved DTU Fødevareinstituttet.
– Den formen for plast inneholder veldig få tilsetningsstoffer og slipper fra seg veldig lite. Og vann trekker ikke til seg så mange stoffer. Syre eller fett er verre. Hvis du bruker flasken til vann igjen, burde det ikke være problemer.
- Les også: Her er din beste alder
Legg ikke flasken i solen
Du kan altså trygt fylle på mer vann i en vannflaske.
Men du bør være forsiktig med å etterlate den i solen.
– Jo høyere temperaturer, jo større avsmitte blir det. Plast er produsert av noen byggesteiner, såkalte monomerer, og det kan teoretisk sett være rester i flasken som kan migrere ut i vannet, sier Gitte Alsing Pedersen.
– Det kan være migrasjon av utgangsstoffer eller hjelpestoffer.
Varme og alkohol er dårlig kombinasjon
Anders Egede Daugaard fra DTU påpeker at varme har betydning. Hvis det skal være en hypotetisk risiko, må det enda en faktor inn i bildet, mener han.
– I prinsippet kan stoffer av lavere molekylvekt skilles ut hvis du kombinerer høy varme og alkohol. Alkohol gjør at nedbrytningsprosessen går raskere. Du bør altså ikke fylle plastflasken med alkohol og la den ligge i en måned i en varm vinduskarm, sier Anders Egede Daugaard.
Troels kan altså trygt fylle flasken med vann når han skal på trening. Derimot – påpeker forskerne – bør han kanskje ha betenkeligheter i en annen retning.
- Les også: Hvem i Europa drikker mest?
Bakterier elsker munnstykket
Når man drikker av en vannflaske flere ganger, hoper det seg opp bakterier, særlig ved munnstykket.
Ifølge mikrobiolog Tina Birk fra forskningsgruppen for mikrobiell matvaresikkerhet på DTU Fødevareinstituttet, er mengden avhengig av om man skyller flasken mellom bruk.
Birk refererer til en studie som i 2002 ble publisert i tidsskriftet Canadian Journal of Public Health, der forskere undersøkte vannflaskene til 76 skoleelever. Nesten to tredjedeler av flaskene hadde bakterienivåer som lå over det tillatte nivået i drikkevann. Forskerne mente det var fordi flaskene lå lenge i romtemperatur.
– De er ikke helt rene
Et annet forsøk, utført av fem studenter i bioteknologi ved Aarhus Universitet i Danmark, viste lignende tendens. Etter å ha gjenfylt 15 flasker med vann fra springen hver dag i fem dager målte de bakterieinnholdet i flaskene og kunne konstatere at tallet var åtte ganger høyere enn for vann fra springen.
Det var flasker som ble vasket underveis. For de uvaskede flaskene var tallet 16 ganger høyere. Det er snakk om et veldig lite forsøk utført av studenter, men den gang ga overlege Kåre Mølbak fra det danske Statens Serum Institut støtte til konklusjonen:
– Det er mange som tror flaskene er egnet til gjenbruk, men det er de ikke. Det er ikke direkte helseskadelig, men de er på ingen måte rene, sa han ifølge bt.dk.
Forsøket sier likevel ikke noe om hvor høyt bakterienivået var. Dessuten, påpeker Tina Birk, er bakteriene i plastflaskene ikke nødvendigvis farlige.
Skyll flasken
Hvis man skal bruke flasken sin på nytt, er det en god idé å forsøke å rengjøre den. Det kan du gjøre ved å skylle den grundig – men ikke sett den i oppvaskmaskinen, sier Gitte Alsing Pedersen.
– Teknisk sett burde PET tåle 70 grader, men jeg anbefaler det ikke. Man risikerer å legge den for tett på varmeelementet, og jeg synes jeg har observert at de blir misdannet, sier hun.
– Selv skyller jeg dem med litt oppvaskmiddel før jeg bruker dem igjen. Det handler om vanlig sunn fornuft.
- Les også: Kunstig intelligens kan hjelpe leger
Plastflasker være laget for engangsbruk
Når alt kommer til alt, er en plastflaske fra produsentens side bare laget for å bli brukt én gang, påpeker kommunikasjonssjef for den danske Plastindustrien, Asbjørn Lindsø. Derav navnet «engangsemballasje».
– De er laget til engangsbruk – ikke fordi det er noe skadelig i dem, men mer fordi de er vanskelige å rengjøre. Det er lettere å rengjøre en flaske med større munning, noe som jo også er grunnen til at drikkeflasker typisk har en større åpning, forklarer Lindsø, som likevel bruker flaskene flere ganger selv.
– Som produsent sier man engangsbruk for å være på den sikre siden, for da risikerer vi ikke å få et søksmål på halsen. Men man kan godt drikke av dem flere ganger.
© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.
SE OGSÅ
-
Slik unngår vi lange helsekøer
-
Her er din beste alder
-
Flere pasientskader ved norske sykehus enn ved svenske
-
Bør p-piller selges uten resept?
-
Får fuglar, maur og sniglar til å ete larver av plastilina
-
Denne larven spiser plast
-
Barentshavet er endestasjon for plastsøppel
-
Mikroplast setter seg fast i gjeller, munn og mage på fisken
-
Fant mikroplast i Oslos elver
-
Mikroplast spres på åkeren og kan havne i maten
-
Myke plastbrikker kan berge helsa di