Koffein viser muskler

Å innta koffeinholdig drikke mens man spiser karbohydrater hjelper musklers gjenoppbygging etter hard trening. Det viser en studie gjort ved Royal Melbourne Institute of Technology i Australia.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Syv topptrente idrettsutøvere ble testet i forsøket. Det ble klart at koffein har store fordeler i gjenoppbyggingen av muskler etter hard trening.
Syv topptrente idrettsutøvere ble testet i forsøket. Det ble klart at koffein har store fordeler i gjenoppbyggingen av muskler etter hard trening.

 

Koffein ble fjernet av dopinglista fra 1. januar 2004, etter beslutning av World Anti-Doping Agency, som samtidig understreket av man vil følge nøye med på dette stoffet  videre. 

Tidligere forskning har vist at både karbohydrater og koffein, hver for seg, har en rekke prestasjonsfremmende effekter.

Denne studien er den første til å vise at en kombinasjon av de to kan bygge opp muskler raskere.

Drivstoff fylles opp raskere

Resultatene fra forskningen ble presentert i Journal of Applied Physiology og viser at glykogen, musklenes hoveddrivstoff, fylles opp raskere når idrettsutøvere får i seg både koffein og karbohydrater etter trening.

- Hvis du har 66 prosent mer drivstoff for neste dags treningsøkt eller konkurranse er det klart at du kan holde på lenger, sier Professor John Hawley, som ledet studien, til forskning.no.

Trening, tester og restitusjon

Syv godt trente idrettsutøvere var med på testene, som gikk over flere dager. Først trente deltakerne på ergometersykkel til de var utslitte. Så spiste de en middag med lavt innhold av karbohydrater.

Dette ble gjort for å redusere glykogeninnholdet i blodet så mye som mulig før neste dags treningsøkt.

Deltakerne spiste ingenting før de møtte opp på laboratoriet neste morgen og igjen ble de bedt om å sykle til de ble utslitt.

Deretter drakk de en drikk som inneholdt enten bare karbohydrater eller en kombinasjon av karbohydrater og koffein før de hvilte i laboratoriet i fire timer.

'Idrettsutøverne ble servert en drikk som inneholdt 8 mg koffein per kilo de veide. Det tilsvarer mellom fem og seks kopper sterk kaffe. Koffeinets bivirkninger var svært forskjellige fra person til person. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no'
"Idrettsutøverne ble servert en drikk som inneholdt 8 mg koffein per kilo de veide. Det tilsvarer mellom fem og seks kopper sterk kaffe. Koffeinets bivirkninger var svært forskjellige fra person til person. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no"

 

Mens de hvilte ble det foretatt en rekke prøver av muskelvevet og blodet til deltakerne for å måle glykogen, glukose og insulinnivåer i blod og muskler.

Placebokontrollert, dobbel blindtest

Denne økten ble gjentatt en uke etter men denne gangen drakk deltakerne den drikken de ikke fikk forrige gang.

De som bare fikk karbohydrater ved første test fikk nå koffein i tillegg og omvendt.

Drikkene luktet og smakte helt likt og så også helt like ut.

De inneholdt også like mye karbohydrater. Verken forskerne eller idrettsutøverne visste hvilken drikk som ble konsumert av hvem. Testen ble derfor en placebokontrollert og dobbel blindtest.

- Koffein kan også ha negative bivirkninger

Hawley sier at resultatene fra studien kan hjelpe idrettsutøvere til å finne det lille ekstra som kan gjøre dem enda bedre.
 
Men han sier også at folk reagerer svært forskjellig på koffeininntak.

- Fordi koffein også kan ha negative effekter, som for eksempel å forstyrre søvn eller å øke nervøsitet, så anbefaler jeg idrettsutøvere å eksperimentere med denne kombinasjonen for å finne ut hva som fungerer for dem, sier Hawley til forskning.no.

Hvor lite koffein er nok?

Mange av deltakerne klagde over søvnproblemer, mens andre faktisk sovnet under hvileperioden og sa at de ikke merket noe til koffeinen.

- Jeg drakk også en av disse drikkene og jeg kunne så vidt skrive på tastaturet mitt for jeg var så skjelven og gira, sier Hawley.

Han forteller at mennesker har svært ulik metabolisme og at den ultimate mengde koffein for maksimal restitusjon er noe som må tilpasses den enkelte.

- Som forskere så jobber vi med ekstremer, så det første vi gjorde var å sjekke om en hel masse koffein hadde utslag på glykogenproduksjonen i kroppen. Resultatene var svært overbevisende, sier Hawley.

Han forklarer at neste steg er å finne ut hvor lite koffein som må inntas for å få maksimal effekt. Disse testene er i gang allerede.

Referanse:

Pedersen, Hawley et al. High rates of muscle glycogen resynthesis after exhaustive exercise when carbohydrate is co-ingested with caffeine, Journal of Applied Physiology, Mai 2008

Lenke:

Pressemelding fra La Trobe University: Caffeine helps athletes recover faster: study

Powered by Labrador CMS