Maraton kan være farlig for hjertet

Er et maratonløp blant planene dine for 2014? Om du ikke er godt trent, bør du være forsiktig. Ellers kan det gå ut over hjertemuskelen, advarer forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Vil du delta i et maratonløp, bør du være godt trent for ikke å utsette hjertet for fare, advarer forskerne bak denne studien. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Kanadiske forskere har studert en gruppe amatør-maratonløpere. De fant at mindre trente løpere er mest utsatt for hjerteskader.

De fant at skadene som oppsto var midlertidige, altså at de ble leget igjen.

Likevel advarer forskerne om at personer må være godt trent, før de deltar i en svært krevende idrettsaktivitet som et maratonløp.

Halvparten med skadetegn

Forskerne fulgte 20 langdistanseløpere mellom 18 og 60 år, som alle hadde meldt seg på Quebec City Marathon. Ingen av dem hadde noen kjent hjertelidelse. Alle 20 var amatørløpere. Ingen løp maraton ofte.

Løperne ble fulgt tett av forskerne. De ble testet to uker før, rett før og to døgn etter løpet.

Forskerne fant i testen to døgn etter maratonløpet, at det hadde påført halvparten av løperne en reduksjon i hjerteaktiviteten, noe som ble påvist i kamrene både på høyre og venstre side.

Hos løperne hvor dette var tydeligst, viste hjertet også tegn til hevelse og redusert blodgjennomstrømning.

Bør være godt trent

– Vi fant at endringene i hjertemuskelen var mest vanlig blant de løperne som var minst trent, sier Eric Larosse som er hjertespesialist og hovedforfatter for en artikkel i tidsskriftet Canadian Journal of Cariology.

– Selv om vi ikke fant tegn til permanente skader på hjertet og hjerteaktiviteten hos disse 20 løperne, peker funnene våre i retning av at alle som vil delta i en så krevende aktivitet som et maratonløp, bør være trent over et minimumsnivå. Da er det sikrere at hjertet klarer påkjenningen.

Tidligere forskning på personer som har deltatt i maratonløp, har ikke funnet tilsvarende skader på hjertet som i denne undersøkelsen.

Referanse:

Transient Myocardial Tissue and Function Changes During a Marathon in Less Fit Marathon Runners,” Eric Larose m.fl., Canadian Journal of Cardiology

Powered by Labrador CMS