Kalsium mot svangerskapsforgiftning

Gravid? Hiv innpå med spinat og ost! Undersøkelser viser nemlig at mineralet kan beskytte mot svangerskapsforgiftning.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Svangerskapsforgiftning er ingen spøk. På verdensbasis tar lidelsen livet av 40 000 vordende mødre hvert eneste år. Sykdommen fører også til at mange barn blir født alt for tidlig.

Nå ser det imidlertid ut til at noe så enkelt som mer kalsium i kosten kan halvere risikoen for svangerskapsforgiftning.

The Cochrane Library har gått igjennom de siste årenes undersøkelser av forholdet mellom kalsium og svangerskapsforgiftning, og konkludert med at kalsiumtilskudd er et billig og trygt middel for å redusere risikoen for sykdommen.

- Vi fant ingen tegn til skadelige bivirkninger, men vi trenger mer forskning for å finne fram til den ideelle dosen med kalsium, sier professor Justus Hofmeyr ved East London Hospital Complex i Sør-Afrika. Det er han som har ledet gjennomgangen.

Tilfeldig oppdagelse

Forskerne er fremdeles ikke helt sikre på hvorfor kalsium ser ut til å redusere risikoen for den alvorlige sykdommen.

Sammenhengen ble oppdaget ved en tilfeldighet. Vitenskapsfolk la nemlig merke til at både Mayaindianerne i Guatemala og befolkningen i Etiopia var lite plaget med svangerskapsforgiftning.

Samtidig er det kjent at mayaindianerne legger maisen sin i bløt i kalkvann før de spiser den, og at dermed får i seg mye kalsium. Folk i Etiopia spiser også generelt mye kalsium.

Og nå mener altså Cochrane-ekspertene at gravide i resten av verden med fordel kan følge deres eksempel. De konkluderer med at kalsium har en positiv effekt, og at det ikke følger noen skadevirkninger med å få i seg mer av stoffet.

Så da er det bare å feie fram milkshaken, jenter!

Referanse:

J. Hofmeyr et. al., Calcium supplementation during pregnancy for preventing hypertensive disorders and related problems, Cochrane Database of Systematic Reviews 2006, Issue 3. Art. No.: CD001059.

Lenker:

Innbyggere i Norge har tilgang til basen til the Cochrane Library. Logg deg inn her.

Powered by Labrador CMS