Høyt sykefravær og tidlig død

Ny forskning fra Storbritannia viser en klar sammenheng mellom høyt sykefravær og tidlig død.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Undersøkelsen viser en klar sammenheng mellom høyt sykefravær og tidlig død."

Studien har blitt publisert i det medisinske forskningstidsskriftet British Medical Journal.

Forskere ved University College i London undersøkte sykefraværet til 6500 offentlig ansatte i London i årene 1985-88 og dødsraten frem til 2004.

De ansatte var i alderen 35 til 55 år. Frem til 2004 hadde 288 av dem avgått ved døden.

30 prosent hadde sykefravær på mer enn syv dager. Disse viste seg å ha 66 prosent høyere sjanse for å dø tidlig enn de som ikke hadde slike sykemeldinger, skriver BBC News.

Depresjon og kreft

Gruppen med høyest sjanse for en tidlig død var, ikke uventet, de som var borte fra jobben på grunn av hjerte- og karsykdom og slag. Her var dødsraten fire ganger høyere enn hos dem uten sykefravær.

Overraskende nok viste det seg at ansatte som hadde lange sykemeldinger på grunn av mentale årsaker som depresjon, også hadde en økt dødsrate. De var dobbelt så utsatte for å dø av kreft enn sine friske kolleger.

Men; også sykefravær på grunn av ordinære luftveistilstander og infeksjoner var koblet til høyere risiko for en tidlig død. Forskerne ingen derimot sammenheng mellom muskel- og skjelettsykdommer og tidlig død.

Uventet funn

Leder for studien, Jenny Head, sier til BBC News at det er første gang sykefravær på grunn av psykiske lidelser som depresjon, blir koblet til kreftdødsfall.

"Kanskje kan ansatte i risikosonen nå få hjelp tidligere."

Forskerne undersøkte ikke grunnen til denne koblingen, men en av årsakene kan være at deprimerte har mindre tendens til å søke hjelp hos lege, ifølge Head.

 - En annen grunn kan være at depresjon kan påvirke hvordan kreft utvikler seg, eller har betydning for behandlingen, sier forskeren.

- Det virker rimelig å forvente at de som har lenger og oftere sykemeldinger har mer alvorlige helseproblemer og dermed høyere risiko for å dø tidlig, enn de som ikke har slike fravær, sier Stuart Whitaker, seniorforeleser i arbeidslivhelse ved University of Cumbria i Storbritannia til BBC.

Nå håper forskerne at resultatene kan brukes til å identifisere og hjelpe ansatte som har økt risiko for alvorlig sykdom og tidlig død.

Les mer:

BBC News: Sick leave ‘link to early death’

Powered by Labrador CMS