Lurt å skille røyk og kaffe?

Røyk og kaffe er den perfekte kombinasjon. I hvert fall hvis du er hypp på hjertetrøbbel.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvilke private verdensproblemer er ikke blitt løst over åtte kopper kaffe og en tipakning? Vel, nå ser det ut til at alle som har hjertet kjært må velge annet tilbehør til de intime betroelsene. Kombinasjonen av koffein og sigaretter ser nemlig ut til å være mer skadelig for hjertet enn summen av de to til sammen.

Sammen er de dynamitt

De fleste er enige om at røyking er skadelig for hjerte og blodårer, og tidligere forskning peker også i retning av at koffein kan ha en uheldig innvirkning på omløpet. Men hva skjer når man kombinerer lastene?

Forskere fra Athens Medical School og Hippokration Hospital undersøkte hvordan blodsystemet til 24 forsøkspersoner reagerte på de to nytelsesmidlene. Samtidig holdt teamet øye med de langsiktige virkningene hos 160 andre.

Da viste det seg både kaffe og røyk hver for seg gjorde aorta stivere og blodstrømmen i arteriene dårligere. Det hele toppet seg imidlertid først da forsøkspersonene hev innpå med både drikken og sigarettene samtidig.

De negative effektene på det stakkars blodomløpet ble større enn summen av de to, både i øyeblikket og på lang sikt, konkluderer forskerne, som innrømmer at de ikke er helt sikre på hvilke mekanismer som gjorde utslaget.

Ingen enighet

- Tatt i betraktning hvor vanlig kombinasjonen er, kan disse effektene på arteriefunksjonen ha viktige implikasjoner, sier forskerne, som råder folk til å stumpe røyken mens de heller innpå med koffein.

Kaffeindustrien og røykerne er imidlertid ikke så sikre på at dette kan være nødvendig, skal vi tro BBC Online. British Coffee Assossiation påpeker for eksempel at grekerne hadde brukt koffeinmengder som tilsvarer to til tre kopper. Og så mye kaffe drikker vel ingen på en gang?

Røykelobbygruppa Forest konkluderer med at en røyker uten koffein er som Posh uten Beckham, og at man får nøye seg med en smule måtehold.

Referanse:

C. Vlachopoulos, F. Kosmopoulou, D. Panagiotakos, N. Ioakeimidis, N. Alexopoulos, C. Pitsavos, C. Stefanadis, Smoking and Caffeine Have a Synergistic Detrimental Effect on Aortic Stiffness and Wave Reflections, Journal of the American College of Cardiology Vol. 44, No. 9, 2004.

Lenker:

J. of the American College of Cardiology: Smoking and Caffeine Have?
BBC Online: Vices combine to harm the heart

Powered by Labrador CMS