Utenriksminister Børge Brende (t.v) og sjefen for det amerikanske bistandsdirektoratet USAID, Rajiv Shah, prøver beskyttelsesantrekk under et besøk på et treningssenter for helsearbeidere i Freetown i Sierra Leone, 15. oktober 2014. (Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix)

Ebola-tallene faller kraftig i Afrika

Men fortsatt fare for at den kan blusse opp igjen på landsbygda.

Tallet på nye syke halveres rundt hver annen uke i de hardest rammede landene i Afrika, viser den siste oppdateringen fra verdens helseorganisasjon WHO. Sierra Leone er aller hardest rammet, så følger Liberia og Guinea.

I uka 12. - 18. januar ble 145 nye mennesker syke i de tre landene, 117 i Sierra Leone. Rundt toppen i november og desember ifjor ble over 500 syke hver uke i dette landet.

Fryktelig, men mindre enn fryktet

Tross fryktelige følger for de som er rammet, har heller ikke epidemien i Afrika blitt så stor som de alarmerende beregningene fra september ifjor, da epidemien utviklet seg raskt.

Det statlige folkehelseinstituttet Center for Disease Control and Prevention varslet da om at nærmere halvannen million kunne bli smittet, hvis også underrapportering ble tatt med i beregningene.

De siste tallene fra WHO viser derimot at det totale antallet smittede i de tre hardest rammede landene er 21 689. Av dem døde 8626, altså nesten 40 prosent.

Nye tilfelle av Ebola i Sierra Leone, uke for uke fra 5. januar 2014 til 18. januar 2015. Den mørkeblå kurven er WHOs egne tall. (Foto: (Figur: Fra WHO-rapporten Ebola Situation Report, 21. januar 2015.))

Bekreftes av lokal norsk blogger

Den fallende tendensen bekreftes av inntrykket til sykepleieren Eli Ducros, som blogger for VG fra Sierra Leone.

I et innlegg fra 26. januar skriver hun at antallet ebolasyke på det lokale sykehuset har falt fra 60 ved årsskiftet til bare fem.

Likevel har en tragedie rammet sykehuset. En lokal sykepleier ble smittet, og døde. Derfor må rutinene gjennomgås, skriver Ducros. I alt 828 medisinske arbeidere er døde i de tre hardest rammede landene, viser de siste tallene fra WHO.

Beredskapen tilstrekkelig

Tross slike uhell, viser den siste oppsummeringen til WHO også at landene nå har utstyret og folkene som kreves for å ta seg av nye pasienter, og for å begrave de døde på en sikker måte.

Siden tallene er fallende, kan nå antall sykehussenger reduseres, melder WHO.

Også kunnskapen om sykdommen spres på en god måte, ifølge rapporten. I Sierra Leone har nå alle distrikter en liste av lokale religiøse ledere som sprer budskapet om hvordan begravelser skal gjennomføres uten fare for smitte.

Faren ikke over

Likevel er det fortsatt fare for at epidemien kan blusse opp igjen, ifølge det amerikanske nettstedet Vox.

De har snakket med leger som arbeider i felten, og de rapporterer om lommer i avsidesliggende strøk hvor smitten fortsatt spres kraftig, særlig i Sierra Leone.

Ingen av ekspertene på Ebola som Vox snakket med, ville love at epidemien ville gå helt over.

- Du kan ikke slukke 98 prosent av en skogbrann. Vi må ikke bli fornøyd med oss selv. Ett tilfelle som unnslipper og kommer til et nytt sted eller et nytt land - så kan det hele starte igjen, sier ebolaeksperten Daniel Bausch til Vox.

Lenker:

Ebola Situation Report, WHO

Ebola cases are plummeting in West Africa. Is the end in sight? Vox, 23. januar 2015.

Ebola-blogg: Er kampen vunnet? VG-blogg av Eli Ducros, 26.1.15

Questions and Answers: Estimating the Future Number of Cases in the Ebola Epidemic—Liberia and Sierra Leone, 2014–2015, Centers for Disease Control and Prevention, 26.9.14

Powered by Labrador CMS