Stress forverrer allergi

Stress forverrer og forlenger allergiske reaksjoner. Ekstra utsatt er allergikere med dårlig psykisk allmenntilstand.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Allergi rammer stadig flere. I USA regnes allergi som den femte mest utbredte kroniske lidelsen.

I kombinasjon med astma, som er en vanlig lidelse blant allergikere, kan et allergisk utbrudd i enkelte tilfeller være livstruende.

Gruer seg til våren

De allergiske reaksjonene kommer som følge av overfølsomhet for forskjellige sporer eller stoffer i omgivelsene, for eksempel pollen.

Mens de fleste ser våren lyst i møte, vil mange allergikere grue seg til en lang periode med rennende nese, øyne som klør eller hud som får utslett.

Stress og uro

Men det er ikke bare det fysiske miljøet som kan gjøre hverdagen vanskelig for allergikere.

"Studien, der 28 personer med høysnue og allergi deltok, viser at stress både forverrer og forlenger allergiske reaksjoner. Mest utsatt er personer som i utgangspunktet er stressa eller urolige. (Foto: Colourbox.com)"

Den allergiske reaksjonen, og varigheten av utbruddet, påvirkes nemlig også av den psykiske tilstanden.

Stress, uro og angst spiller direkte inn på allergien, viser studien som nylig ble presentert for American Psychological Association i USA.

Høyfeber og allergi

I studien ved Universitetet i Ohio, deltok 28 kvinner og menn. Alle var plaget av høysnue og pollenallergi.

Deltakerne var til stede ved universitetet i flere dager, og gjennomførte en rekke prikktester. Slike tester viser graden av allergiske reaksjoner som hevelser eller utslett i huden.

Før testene begynte, ble også den enkeltes nivå av stress, indre uro og selvtillit kartlagt ved hjelp av standardiserte skjemaer, som brukes innenfor psykologisk forskning.

Fikk stresse ned

Etter den første dagen med prikktester, fikk deltakerne slappe av i en situasjon uten stress. Samtidig registrerte forskerne de allergiske utslagene etter prikktestene.

Neste dag ble de samme testene gjennomført på nytt, men deretter ble deltakerne utsatt for en situasjon med høyt stress. Testen kalles “speech stressor test”.

Løste matteoppgaver

Hver av deltakerne måtte stå foran en forsamling av sju personer, som stilte en rekke pågående spørsmål.

"Om våren spretter gåsungene fram, og er et velkomment syn for de fleste. Men for pollenallergikere er ikke slike syn bare sjarmerende. Nå får de råd om å unngå stress i tillegg."

Deretter skulle deltakeren holde en ti minutter lang tale, før de måtte løse matematiske oppgaver uten hjelp av penn eller papir.

Hele seansen ble videofilmet, og vist til deltakerne i etterkant.

Stress gjorde utslag

Det viste seg at stressituasjonen førte til langt kraftigere allergiske utslag etter prikktestingen.

- Hos personer som i utgangspunktet hadde et moderat stressnivå, førte stressituasjonen til 75 prosent større utslag, sier professor Jan Kiecolt-Glaser i en omtale av studien.

Enda tydeligere var sammenhengen mellom stress og allergiske reaksjoner hos personer som i utgangspunktet hadde en dårligere psykisk allmenntilstand.

- Hos disse førte stressituasjonen til dobbelt så sterke reaksjoner, sammenliknet med reaksjonene den første dagen, forklarer Kiecolt-Glaser.

Satt lenge i kroppen

Men det kanskje mest interessante funnet var at stressituasjonen førte til at reaksjonen også ble kraftig forlenget.

De allergiske reaksjonene ble nemlig målt både dagen etter testingen uten stress, og dagen etter stressituasjonen.

Personer som i utgangspunktet var urolige, hadde en fire ganger forhøyet risiko for å vise allergiske utslag dagen etter stressituasjonen, som dagen etter testingen uten stress.

- Betydelig helserisiko

Forskerne betegner dette som et viktig funn.

- Hvis slike reaksjoner, i en sen fase etter opplevd stress, skjer samtidig med astmatisk anfall, kan helserisikoen være betydelig, sier professor Gailen Marshall.

Han oppfordrer både allergikere og leger til å være oppmerksomme på at stress både kan forsterke og forlenge allergiske reaksjoner.

- Reaksjoner som tilsynelatende går fort over, kanskje kan dukke opp igjen neste dag, når man ikke forventer det, sier professor Marshall.

Lenke:

Les mer om studien på sidene til Ohio State University

Powered by Labrador CMS