Sliter lenge etter spontanabort

Kvinner som har opplevd spontanabort eller dødfødsel, sliter psykisk i neste graviditet, og symptomene varer lenge etter at de har født et friskt barn, ifølge en britisk studie.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"(Foto: www.colourbox.com)"

Man regner med at opptil en av fem graviditeter ender i spontanabort – de fleste før det har gått tre måneder av svangerskapet.

En britisk langtidsstudie av over 13 000 gravide kvinner tyder på at de som hadde hatt en tidligere spontanabort eller dødfødsel, i større grad hadde symptomer på angst og depresjon i den nye graviditeten enn kvinnene som ikke hadde opplevd det.

Dessuten så kvinnene fremdeles ut til å slite med problemene nesten tre år etter at de hadde født et friskt barn.

- Antatt at de kom over det raskt

- Studien er viktig for familiene til kvinner som har mistet et barn i graviditeten, fordi det ofte blir antatt at kvinnene kommer over hendelsen ganske raskt.

- Det viser seg at mange ikke gjør det, sier professor ved University of Bristol, Jean Golding, som startet foreldre- og barnundersøkelsen som studien er en del av.

I Storbritannia, der studien ble gjort, kaller man det spontanabort dersom det er en ufrivillig abort før svangerskapets 24 uke, altså før det har gått seks måneder. I Norge går grensen ved 22 uker.

Etter dette, regnes aborten som en dødfødsel. Dette er langt sjeldnere enn spontanaborter.

- Nytt barn løser ikke problemene

Kvinnene i studien ble undersøkt for symptomer på depresjon og angst to ganger i løpet av graviditeten og tre ganger etter fødselen.

De som hadde mistet et barn i et tidligere svangerskap, hadde vesentlig høyere nivåer av angst og depresjon i graviditeten de nå var inne i, og symptomene var der fremdeles ved siste sjekk, 33 måneder etter at graviditeten ble påbegynt.

- Studien vår tyder på at det å føde et friskt barn ikke løser de mentale problemene som mange har etter en spontanabort eller en dødfødsel, sier Golding.

Like engstelige etter tidlig aborter?

Spontanabort mens fosteret fremdeles er svært lite og uutviklet, regnes som ganske vanlig. Men det er ikke dermed sagt at slike aborter mildner den negative psykiske effekten.

- Vi spurte ikke kvinnene om hvor langt de var på vei i graviditeten da de mistet fosteret, så dette viktige spørsmålet kan vi dessverre ikke svare på, sier Golding i til forskning.no.

En av hennes medforskere, Emma Robertson-Blackmore ved University of Rochester Medical Center, viser til tidligere forskning på feltet, og antyder at tidspunktet for en spontanabort eller dødfødsel kanskje ikke betyr så mye i denne sammenhengen.

- Selv om vi ikke så på dette i vår studie, viser tidligere forskning at det er tapet i seg selv, snarere enn tidspunktet, som er assosiert med en depressiv reaksjon, sier hun til forskning.no.

Kilder:

Pressemelding fra Rocherster University Medical Center. Women Who Miscarry Have Long-lasting Mental Health Problems. 3. mars 2011

Pressemelding fra University of Bristol. Depression following miscarriage can continue after healthy birth. 3.mars 2011

E. Robertson-Blackmore, J. Golding m.fl. Previous prenatal loss as a predictor of perinatal depression and anxiety. British journal of Psychiatry. Mars 2011

Powered by Labrador CMS