Fete par i fruktbarhetstrøbbel

Hvis både kvinnen og mannen er betydelig overvektig eller direkte fet, er risikoen nær tre ganger større for at det tar lang tid å bli gravid, ifølge ny forskning.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Studien er publisert i Human Reproduction, det ledende europeiske tidsskriftet for forplantning og fruktbarhet.

Danske forskere fra Aarhus Universitet, Københavns Universitetshospital og Århus sykehus har fulgt 47 835 par i tidsrommet 1996 til 2002.

Et hovedfunn i den danske studien er altså at sterkt overvektige par løper nær tre ganger (2,74) så høy risiko for å måtte vente lenger enn ett år før kvinnen klarer å bli gravid, sammenlignet med normalvektige par.

I så fall øker ikke overvekt og fedme bare faren for å pådra seg livsstilsykdommer som diabetes 2 og hjerte/karsykdom.

Vekten og fruktbarheten

Også fra tidligere studier er det kjent at vekt kan påvirke fruktbarheten både hos menn og kvinner.

Likevel er den nye danske studien den første som undersøker forholdet mellom fruktbarhet og overvekt hos par, ifølge et presseskriv fra European Society for Human Reproduction and Embryology.

Forskerne har hentet sitt utvalg fra en nasjonal studie av gravide kvinner og barna deres, som omfattet mer enn 100 000 kvinner i perioden 1996-2002.

Etter fire intervjurunder hadde forskerne eliminert alle par der en sykdom kunne påvirke kvinnenes vekt og fruktbarhet, samt tilfeller der donert sæd ble brukt. Slik stod forskerne igjen med data fra de 47 835 parene.

Siden studien bare omfattet par som til slutt lyktes med å bli gravide, gir den ikke noe grunnlag for å si noe om forholdet mellom kroppsmasseindeks og sterilitet.

Kan bli alvorlig folkehelseproblem

Derimot peker altså resultatene mot at overvekt og fedme kan føres på listen over årsaker til ufrivillig barnløshet, en svekket eller fraværende evne til å bli gravid.

Ufrivillig barnløshet sier man vanligvis at foreligger når et par forsøker å bli gravide uten å lykkes med dette over et tidsrom på minst 12 måneder.

Men alle forbehold kan ikke fjernes helt ennå, mener studiens førsteforfatter, Cecilia Ramlau-Hansen:

- Vår resultater indikerer at dette er en årsak, men vi kan ikke være 100 prosent sikre. Det kan finnes en ukjent faktor, slik som en sykdom eller genetiske forhold, som forårsaker både overvekt/fedme og svekket evne til å bli gravid, sier hun.

Ramlau-Hansen vil derfor ha mer forskning på feltet, for som hun påpeker:

- Dersom overvekt og fedme faktisk er en årsak til ufrivillig barnløshet, og dersom fedmeepidemien fortsetter, så vil denne reduserte kapasiteten til å formere seg kunne bli et alvorlig folkehelseproblem.

Samleiefrekvensen enda ett problem?

Forskerne fant indikasjoner på ufrivillig barnløshet som følge av overvekt og fedme for både menn og kvinner.

Tidligere studier har blant annet pekt på en sammenheng mellom størrelsen på menns kroppsmasseindeks, og spermkvalitet og nivåene på kjønnshormoner. Overvekt har for kvinnens del vist seg å påvirke blant annet eggløsningen.

Og hvis man på toppen av det hele har sex på “feil” tidspunkter, og for sjelden, vil ikke dét gjøre saken noe enklere:

- Siden vi ikke hadde tilgang til pålitelige data for hyppigheten og timingen for samleier, kan vi heller ikke utelukke muligheten for at for lite sex har forsinket unnfangelsen hos noen overvektige par, sier Ramlau-Hansen.

Referanse:

Cecilia Ramlau-Hansen, et al. Subfecundity in overweight and obese couples. Human Reproduction. doi:10.1093/humrep/dem035

Powered by Labrador CMS