Sør-Amerikas eldste tekstiler

Tau- og tøyrester funnet i en hule høyt oppe i fjellene i Peru er datert til å være 12 000 år gamle.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tekstiler funnet i en hule i Andesfjellene i Peru er 12 000 år gamle. Bildet viser begge sider av et av tekstilfragmentene. Det har antagelig en gang vært en del av en vevd matte eller en kurv. (Foto: Edward A. Jolie og Phil R. Geib)

Nye undersøkelser gjort av rester av vevd materiale og tauverk fra Guitarrero-hulen i Andesfjellene viser at de ble laget av steinaldermennesker for rundt 12 000 år siden.

De er dermed de eldste tekstilrestene som er funnet i Sør-Amerika, går det fram av en pressemelding. Tekstilene kan være rester av sekker, tepper og annet utstyr menneskene trengte for å overleve i de høye fjellene.

Guitarrero-hulen ligger i det nordlige Peru, 2580 meter over havet.

De enestående funnene ble gjort allerede på 1960-tallet, men har aldri vært datert. Basert på datering av andre funn i hulen har man antatt at de kunne ha vært 12 000 år eller eldre.

Hvor gamle disse tekstilene er, har imidlertid vært omstridt. Ikke minst fordi det finnes bosetting fra ulike tidsepoker i hulen og fordi de arkeologiske lagene har vært rotet til.

Til fjells

- Ved å datere selve tekstilene kan vi bekrefte alderen og finjustere tidspunktet for den tidlige bosettingen i høylandet i Andes, sier arkeolog Edward Jolie i pressemeldingen.

Jolie er forsker ved Mercyhurst Archaelogical Institute i Pennsylvania, USA.

De høytliggende fjellområdene i Sør-Amerika var blant de siste områdene som ble kolonisert av mennesker. Tidligere forskning har antydet at permanent bosetting høyt til fjells kom først for 11 000 år siden.

- Vellykket kolonisering krevde fysiologisk tilpasning til oksygenmangel og kulturelle tilpasninger til begrensede ressurser og lave temperaturer, skriver forskerne i tidsskriftet Current Anthropology.

Strategisk plassering

Tekstilrestene som nå er datert inkluderer biter av tauverk. De inkluderer også fragmenter av vevd materiale som kan ha vært deler av matter, kurver eller tepper.

Det er funnet bunter av plantemateriale som kan tyde på at selve vevingen foregikk på stedet.

Hulen lå strategisk til som et utgangspunkt for vandringer enda høyere opp i fjellene, tror forskerne.

I tillegg til tekstilene er det funnet steinredskaper og beinrester fra småvilt som gnagere og fugler.

Det antas at de første menneskene på Stillehavskysten av Sør-Amerika levde av ressurser ved havet, men at de gjorde periodiske streiftokt oppover i dalene og opp på høylandet i Andesfjellene for å utnytte ressursene også der.

Referanse:
Edward A. Jolie, Thomas F. Lynch, Phil R. Geib og J. M. Adovasio, Cordage, Textiles and the Late Pleistocene Peopling of the Andes, Current Anthropology, april 2011, (se sammendrag)

Tre biter tauverk funnet i Guiterrera-hulen. (Foto: Edward A. Jolie og Phil R. Geib)


Powered by Labrador CMS