Spørsmålstegn ved alternativmedisinens sikkerhet

En britisk undersøkelse konkludrer med at utøvere av alternativ medisin ikke ivaretar pasientenes sikkerhet godt nok. Det er ikke vanlig å registrere terapienes eventuelle bivirkninger.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En undersøkelse av praksis i 95 britiske foreninger for alternative terapeuter viser at få utøvere kartlegger eventuelle skadelige bivirkninger.

Professor i komplementær medisin ved Peninsula Medical School, University of Exeter and Plyymoth, Edzar Ernst, forteller til Nature at bare en tredjedel av de 95 foreningene han skrev til, svarte. Bare ni av disse hadde noen form for organsiert kartlegging av bivirkninger, og bare én kunne gi detaljer fra siste år.

Enkelte av foreningene ga uttrykk for at de ikke forsto hva Ernst mente med uttrykket “skadelige bivirkninger”. Andre mente det ikke var en relevant problemstilling for dem, ettersom alternativ medisin, etter deres mening ikke kan ha skadelige bivirkninger. Denslags er begrenset til den såkalte skolemedisinen.

Terry Cullen, formann i British Complementary Medicine Association, stiller i sistnevnte kategori. Til Nature sier han at hans organisasjon mener de terapier de representerer ikke kan være farlige.

Men, som mange medisinere og andre har påpekt i alternative terapeuter tidligere: Alt som har en virkning på menneskekroppen, kan også ha en bivirkning.

At denne bivirkningen kan være skadelige, viser rapporter om skader etter akupunktur, eller slag og til og med dødsfall etter kiropraktikk.

I hvilken grad det er mye slikt, og om det, i samfunnsperspektiv, utgjør noen fare for brukerne av alternative terapier, kan man ikke vite før man får en systematisk registrering av det som forekommer av skadelige bivirkninger.

Powered by Labrador CMS