Spør en forsker: Hvorfor blir kniver sløve i oppvaskmaskinen?

En leser vil vite hvorfor kjøkkenkniver blir sløve av å være i oppvaskmaskinen. Her får du vitenskapens forklaring – krydret med en tvil om det faktisk er det som skjer.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kom du til å putte den skarpe kjøkkenkniven i oppvaskmaskinen? Det er ikke sikkert du trenger å være så fortvilet. Det er nemlig god sjanse for at det slett ikke er i oppvaskmaskinen kniven blir ødelagt. (Foto: Colourbox)

Rustfritt stål:

Rustfritt stål er aldri 100 prosent rustfritt under alle betingelser, men bare rustbeskyttet. Normalt oppnår man beskyttelse ved å tilsette krom.

Kilde: Grethe Winther

Om skarpe kniver:

Når en kniv tilsettes mer enn om lag 11 prosent krom, dannes et tynt lag av kromoksid på metallets overflate, noe som beskytter mot rustangrep. Men krom gjøre det vanskeligere å bevare skarpheten i kniven. Derfor har de fleste vanlige kjøkkenkniver om lag 14 prosent krom.

Det er ikke bare den kjemiske sammensetningen som er viktig, men også den måten krom og karbon er fordelt inne i stålet. Det styrt primært ved å varmebehandle stålet.

Varmebehandling brukes også til å balansere hardhet og slagfasthet.

Kilde: Grethe Winther

Anna Marie Kofoed spør i en e-post: «I butikkene kan man få høre at man ikke skal vaske kjøkkenkniver i oppvaskmaskinen fordi det kan gjøre dem sløve. Stemmer det? Og hvorfor?»

Vi har alliert oss med førsteamanuensis Grethe Winther fra DTU Mekanik, Institut for Mekanisk Teknologi. Winther forteller at en kjøkkenkniv i dag skal kunne holde til mange ting. Den skal blant annet:

  • Ha en skarp og tynn egg, slik at man kan skjære fint.
  • Være steinhard og slitesterk, men samtidig kunne motstå slag, slik at den kan tåle store belastninger, som for eksempel å hakke mandler på et hardt underlag, uten at det kommer merker i eggen.
  • Være så rustfri som mulig.

Dessverre strider noen av ønskene mot hverandre. Hvis man vil ha en skarp og sterk kniv, vil man gjerne holde mengden av krom i kniven nede. Men hvis man vil beskytte kniven mot rust, er det tvert imot smart å tilsette ekstra krom til stålet.

Og hvis man gjerne vil holde kniven sin skarp i lang tid, vil man holde den fri for rust.

– Eggen får slitestyrken av små, harde karbonforbindelser, karbider, som ligger som partikler i det mykere metallet. Hvis metallet omkring karbidene korroderer, kan de falle ut, noe som raskt vil gi en sløvere kniv, forklarer Winther.

Maskinoppvask er kjemisk hardere

Rust i oppvaskmaskinen kan komme fra maskinen selv, fra andre materialer med rust, eller det kan oppstå på selve kniven.

Rust kan oppstå når kniven har vært utsatt for vann i lang tid, men den viktigste grunnen er de sterke kjemikaliene man bruker i oppvaskmaskinen, sammenlignet med håndoppvask.

– Oppvaskmaskinen bygger i høyere grad på kjemi enn håndoppvask, hvor oppvaskbørsten tar det meste, påpeker Winther.

Winther legger til at det er et særlig stort problem hvis man har forskjellige typer metall i oppvaskmaskinen samtidig.

– Det fører til en såkalt galvanisk prosess, hvor elektriske ladninger fraktes mellom to metaller av salter i vannet. Det ene av de to metallene vil simpelthen oppløses som ioner, forklarer Winther.

Egen bruk er den største trusselen

Så i teorien er det altså smartest å holde kjøkkenkniver ute av oppvaskmaskinen. I praksis er det imidlertid begrenset hvor mye det har å si.

– Om oppvaskmaskinen i praksis sløver moderne kniver vesentlig i forhold til den daglige bruken på kjøkkenet, er nok tvilsomt. Den største trusselen er uhensiktsmessig bruk og feil sliping, sier hun.

Med andre ord: Hvis du likevel bruker kniven til å skjære i plastikk eller åpne valnøtter – eller i det hele tatt bare bruker den mye – uten å holde den ved like med sliping – er det neppe oppvaskmaskinen som tar livet av den.

Gafler og skjeer skades ikke

Du trenger for øvrig heller ikke frykte at annet bestikk enn kniver blir skadet i oppvaskmaskinen. Gafler og skjeer skal ikke være skarpe, og derfor har de typisk et høyere innhold av krom enn kjøkkenkniver og er derfor bedre beskyttet mot rust.

– Det har den litt artige sideeffekten at gafler og skjeer ofte ikke er magnetiske, i motsetningen til kniven, sier Winther.

Det er det som gjør at kjøkkenknivene kan henge på magnetskinnen på veggen – for øvrig en god idé hvis du vil unngå at de blir sløve i kjøkkenskuffen.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS