Spagetti-kirke saksøker Kansas

Kristenkreasjonistisk Intelligent Design (ID) skal inn i skoleverket i Kansas. Dermed krever Church of the Flying Spaghetti Monster at også *deres* versjon av ID skal på læreplanen. Så nå vil spagettikirken saksøke skoleverket, slik at barna også kan lære om hvordan en klump med pasta skapte verden.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Bobby Henderson er 25 år gammel, fysiker og utdannet ved Universitetet i Kansas. Henderson ble sjokkert over fremgangen kreasjonistene har hatt i sin delstat, og bestemte seg for å gjøre noe med saken. Men hva?

Redningen kom til ham en søvnløs natt. I en åpenbaring sto det plutselig klart for Henderson at verden ble skapt av et flyvende monster - et monster laget av spagetti. Slik ble religionen ved navn Flying Spaghetti Monsterism skapt.

Henderson forsto at han hadde funnet Sannheten, og startet straks opp Church of the Flying Spaghetti Monster. Medlemmene har strømmet på.

Ja til Intelligent Design!

Som dypt religiøse mennesker er Bobby Henderson og medlemmene av hans kirke tilhengere av at barna skal lære om alternativer til Darwins evolusjonsteori. Ankepunktet er at elevene bare skal lære én teori om Intelligent Design.

Hvis elevene skal lære kristenfolkets versjon av ID, hvorfor da ikke den om det Flyvende Spagettimonsteret og dets ur-tomatsaus?

Derfor har Bobby Henderson skrevet et åpent brev til skolestyret i Kansas, som du finner på denne nettsiden. Initiativet har fått forbausende mye oppmerksomhet.

"Spagettikirkens forslag til plakat for Kansas Museum of Science. (Kilde: www.venganza.org)"

Svarene fra de av skolestyrets medlemmer som har brydd seg om å svare, er også god lesning.

Ny, forbedret religion

FSM-kirken er selvfølgelig ikke bare om en ny og revolusjonerende teori om Intelligent Design, men en helt ny religion. Kanskje slår den an, også? Argumentene for å konvertere er i hvert fall gode.

Spagettimonsterkirkens moralske krav er ganske slappe. Dessuten er hver fredag helligdag. Hvis skolen eller jobben din skulle ha problemer med at du ikke stiller på fredager, kan du bare saksøke dem for å krenke religionen din. Dette vil muligens fungere bedre i USA enn i Norge.

Spagettimonsterets himmel er muligens religionshistoriens beste, og har både en stripperfabrikk og en øl-vulkan. De eneste som kan varte opp med konkurranse på dette feltet må være det muslimske paradisets 72 jomfruer (og “evig ferske gutter”, for dem som måtte foretrekke slikt), og Valhall med geita Heidrun og sine mjødstrømmende jur.

"Spaghettimonsterkirken har intet billedforbud, og har et klart bilde av hvordan Guddommen ser ut. Bildet er hentet fra www.venganza.org"

Men det er liten tvil om at å kombinere disse to gjør FSM-ismen markedsledende.

Stilige antrekk

Andre fordeler ved pastafarianismen, som religionen også kalles, er at den har et hellig antrekk som sannsynligvis danker ut både mormonernes stilige dresser og sikhenes råtøffe turbaner: Nemlig piratantrekk.

FSM-kirken krever at lærerne er antrukket i dette når de skal lære elevene om hvordan et flyvende pastamonster skapte verden. Kanskje noe for å styrke realfargsrekrutteringen her hjemme? Det er klart naturfagstimene blir bedre når læreren har trebein, lapp over øyet og papegøye på skulderen.

Pirater er dessuten sentrale i FSM-kirkens lære. Kirken påpeker blant annet at jordens temperatur har økt i takt med at piratbestanden har gått ned, og hevder at dette ikke kan være tilfeldig. Dette er en teori fullt på høyde med en del av de forskning.no får tilsendt fra våre litt mer “alternativt tenkende” lesere.

Spøk og alvor

Pastafarianismen kan virke som en gigantisk vits. Men den ligger nok nærmere Hedningsamfunnets beste øyeblikk: Hylende morsomme påfunn med en undertone av alvor.

Henderson er i hvert fall dønn alvorlig på ett punkt: Hvis kristenfundamentalistenes Intelligent Design skal inn i skoleverket, skal pastafarianismens ID det også. Kirken er allerede blitt kontaktet av flere advokater som vil ta saken.

forskning.no lover å følge med på dette.

Det meste du trenger å vite om pastafarianerne finner du her.

Og hvis du i likhet med oss skulle føle behov for et hellig sakrament etter å ha sett på nettsiden, synes vi dette så guddommelig ut.

Powered by Labrador CMS