Søvnigere av snooze-knappen
Hvis du har problemer med å komme deg opp av sengen, bør du kanskje avslutte vennskapet med snoozeknappen. Den avbrutte morgensøvnen kan gjøre deg enda trøttere.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
En ny dag truer, øynene er tunge, og du trykker på snoozeknappen for å sove i bare ti minutter til. Neste gang vekkerklokken ringer, er det like lite attraktivt å kaste av seg dynen – for kroppen din er faktisk ikke klar til å våkne.
Kroppen din har en søvnsyklus. Den siste timen av den syklusen bruker kroppen til å gjøre deg klar til å stå opp. Det gjør den med å heve kroppstemperaturen og gå fra en dyp til en lettere søvn.
Det blir også utløst hormoner som dopamin og kortisol. Når vekkerklokken ringer, kan den fasen bli avbrutt, og da føler du deg trøtt og fortumlet når du våkner.
Man kunne kanskje fristes til å tro at hvis man sover videre i ti minutter, vil vekkerklokken ringe senere i oppvåkningsfasen. Men du risikerer faktisk å starte syklusen forfra og falle i en enda dypere søvn. Derfor er det bedre å stå opp første gang vekkerklokken ringer.
I stedet for å kjempe mot vekkerklokken hver morgen bør du prøve å få en mer fast døgnrytme. Hvis kroppen din er vant til faste tidspunkter, vil søvnsyklusen din innrette seg etter det.
Med litt hell kan du til slutt slippe vekkerklokken helt.
Videoen er fra AsapSCIENCE
© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.
SE OGSÅ
-
Vanlig parasitt koblet til selvmord
-
Trøtte spiser med både magen og øynene
-
Sykepleiere mister søvn av skiftarbeid
-
Søvnproblemer under radaren
-
Læring under søvn bevist for første gong
-
Derfor sovnar foreldre til barne-TV
-
Ungdom trenger mer søvn, men sover mindre
-
Blir man født som morgenfugl?
-
Søvntyv fram i lyset
-
Straff og belønning i forskjellige hjerneområder