Kvinner kan peke ut utro menn

Et blikk på ansiktet er nok til at kvinner kan peke ut menn som har vært utro.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Har vært utro eller har ikke vært utro? Det er spørsmålet kvinner klarer å svare på - til en viss grad i hvert fall. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Forestill deg at du er på byen, og møter noen for første gang. Klarer du å bedømme om denne personen har vært utro før?

Australske forskere har gjennomført et eksperiment for å se om instinktet vårt klarer å bedømme om en person av motsatt kjønn har vært utro tidligere. Det svir å ha utro partnere, argumenterer forskerne. Derfor er det viktig for oss å filtrere ut disse kandidatene allerede ved første blikk.

Konklusjonen er at kvinner klarer å identifisere utro menn, mens menn ikke hadde like stor suksess.

Ga poeng

34 menn og 34 kvinner deltok i forsøket, hvor de ble vist bilder i tre sekunder. Etter sekundene var omme, måtte testdeltakerne gi poeng på ulike karaktertrekk som utro, tillitvekkende, maskulinitet/femininitet og attraktivitet.

Forskerne sammenlignet testpersonenes subjektive vurderinger, og trakk konklusjoner utifra det.

Uttrykket utro inkluderer både utroskap og at man har stjålet en annens partner. Bildedatabasen som ble brukt var fra en annen studie, og der hadde modellene selv rapportert om de hadde vært utro tidligere eller ikke.

Omtrent halvparten av de 189 bildene deltagerne fikk se var av personer som hadde vært utro.

Kvinnene best

Forskerne skriver at det var en liten til moderat sammenheng mellom testkvinnenes rangering og hvorvidt mennene på bildet faktisk hadde vært utro tidligere. Derimot fant man ikke denne sammenhengen for testmennene. Dermed kan det ligge noe i den kvinnelige intuisjonen.

Mennene som scoret høyt på utroskap, fikk også en høy score på maskulinitet. Det betyr at testkvinnene brukte maskulinitet som markør for om mannen på bildet hadde vært utro tidligere. Det er smart, mener forskerne, for nettopp disse mennene hadde også vært mer utro.

Jo mer attraktiv testmennene synes en kvinne var, jo mer sannsynlig var det at de ga henne en høy utroskapsrangering – altså at det var sannsynlig at hun hadde vært utro før.

Forskerne mener det dårlige resultatet kan komme av at kvinners ansikt ikke sier så mye om personligheten – eller at menn er dårlig til å plukke opp slike signaler.

Skjulte håret

For forskerne var det viktig at testpersonene skilte mellom folk de synes så upålitelige ut og folk de trodde hadde vært utro. Det kunne være fort gjort at alle de upålitelige folkene havnet i utroskapsstatistikken. Derfor var kategorien tillitvekkende med og testpersonene måtte skille mellom de to ulike karakteristikkene.

Forskerne fant at man kunne synes en person så tillitvekkende ut, men likevel tro at personen hadde vært utro.

Unge testpersoner

De fleste deltagerne i studien var studenter, så gjennomsnittsalderen var lav – 22 år for guttene og 20 år for jentene. Alle – både testpersonene og modellene – var hvite.

Det trengs flere studier for å avgjøre om de samme resultatene gjelder for et eldre og mer variert utvalg, skriver forskerne. Om noe vil eldre testpersoner gi et mer nøyaktig resultat, mener forskerne, siden de har mer livserfaring.

Studien er publisert i tidsskriftet Biology Letters, og forskerne kommer fra University of Western Australia i Perth.

Referanse:

G. Rhodes, G. Morley, LW. Simmons (2012). Women can judge sexual unfaithfulness from unfamiliar men’s faces. Biol Lett 20120908. Tilgjengelig på nett.

Powered by Labrador CMS