En selvfølelse av kjærlighet

Gifte som sliter med lav selvfølelse tror at partnerens kjærlighet og aksept avhenger av om de er suksessfulle på jobben.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Men følelser kan som kjent spille oss et puss…

Slike antakelser er feilaktige, skal vi tro en studie fra University at Buffalo, som er publisert i juliutgaven av tidsskriftet Personality and Social Psychology Bulletin.

Stort sett, får vi kanskje skynde oss å legge til, for noen unntak vil vel alltid forekomme i den mangeslungne kjærlighetssfæren.

Men uansett: Studien viser at selvfølelsen er en nøkkelindikator for hvordan folk oppfatter partnerens anerkjennelse og følelsesmessige støtte.

Menn og kvinner med lav selvfølelse følte seg for eksempel mer elsket på dager da de hadde suksess på skolen eller på jobben, ifølge studien.

Betingelsesløs?

Som den rake motsetning til dette, oppfattet både menn og kvinner med høy selvfølelse at partnerens kjærlighet var betingelsesløs.

Ikke nok med det: kvinner med høy selvfølelse viste faktisk tegn til å føle seg mer elsket på dager de rapporterte å ha en dårlig dag på jobb.

Forskerteamet, som ble ledet av Sandra Murray ved University at Buffalo, dukket ned i dagboknotater til 150 gifte par for å kunne komme frem til resultatene sine.

Funnene antyder også viktigheten av å lære folk, som sliter med selvfølelsen, at de uten rasjonell grunn risikerer å overføre hendelser i livene sine til ekteskapet - og skape et mer negativt syn på ektefellen enn nødvendig.

Referanse:

S. Murray, et al. For better or worse? Self-esteem and contingencies of acceptance inn marriage. Personality and Social Psychology Bulletin, juli 2006.

Powered by Labrador CMS