Kvinner smiler mer enn menn

Damene smiler generelt sett mer enn mannfolka, men forskjellene jevner seg ut blant menn og kvinner i samme sosiale roller eller jobbposisjoner. Forskerne tror det handler om at kvinner er opplært til å smile mer.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I tillegg til den generelle forskjellen mellom menn og kvinner finnes det også store forskjeller avhengig av kultur, etnisitet, alder, eller om mennesker tror de blir observert eller ikke. Dette går frem av en studie ved Yale University i USA.

Innlærte kjønnsforskjeller

- Forskjellene antyder at kjønnsforskjellene er noe som ikke er medfødt. Dette er ikke en funksjon av å være mann eller kvinne. Hver kultur pålegger menn og kvinner regler for passende oppførsel, sier Marianne LaFrance, professor i Psykologi ved Yale.

Sammen med kollegaene har hun undersøkt tilgjengelige studier av kjønnsforskjeller når det gjelder hvor ofte smilebåndene trekker på seg. Til sammen har de sett på 168 forskningsrapporter.

"Skjønnhetsdronninger smiler en del. Mon tro om det er fordi de antar at noen ser på dem?"

Konklusjonen er at kvinner smiler mer enn menn. Forskjellene er større i USA og Canada enn i andre deler av verden, som for eksempel England og Australia.

Størst forskjell blant hvite amerikanere

I USA er forskjellen størst blant kaukasiere (hvite mennesker), mens forskjellen praktisk talt forsvinner blant afrikanske amerikanere.

Når det gjelder forskjellige aldersgrupper, viser den største kjønnsforskjellen seg blant tenåringer. Jenter smiler altså en del mer enn gutter.

- Vi vet ikke hvorfor. En mulighet er at dette er den alderen hvor kjønnene skal være mest mulig forskjellige fra hverandre, av reproduktive eller sosiale årsaker. Etter dette er det ikke like viktig, sier LaFrance.

Fyller rollene best under observasjon

Forskerne fant også ut at de aller største kjønnsforskjellene når det gjelder smiling viser seg når mennesker vet at de blir iakttatt. Smilingen jevner seg ut når de tror ingen ser på.

"Se her, gutta, det går an å smile og være barsk samtidig."

- Logikken her er at når mennesker vet at oppførselen deres blir overvåket, tilpasser de seg mer til normene for hva som er passende oppførsel for kjønnet de hører til. Mennesker viser mer markerte kjønnsforskjeller når andre ser på, sier LaFrance.

- Kvinner gjør følelsesarbeid

Menn og kvinner smiler omtrent like mye når de er i de samme posisjonene, enten det gjelder makt, yrke eller sosiale roller. Forskerne tror at kjønnsrollene her blir mindre viktige enn smilenormene for rollen man befinner seg i.

Blir situasjonen spent, trekker imidlertid kvinnene på smilebåndet raskere enn menn, for å lette på stemningen.

- Kvinner gjør det vi kaller følelsesarbeid, og en av de beste måtene å gjøre dette på er å smile for å lindre sårede følelser og gjenopprette harmoni, sier LaFrance.

Lenke:

Pressemelding fra Yale: Women smile more than men

Powered by Labrador CMS