Solstorm slår ut datamaskiner på jorda

Man skulle kanskje tro at det alltid er bra vær på Sola, men sannheten er en ganske annen. Av og til er det så voldsomme stormer på Sola at de skader kraftnett og datamaskiner, og virker inn på navigasjonen om bord i fly og skip her på Jorda. Værmelding fra rommet er med andre ord ingen spøk.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Bilde av Sola - tatt av SOHO"

En av de kraftigste solstormene førte til at strømmen gikk i hele den kanadiske delstaten Quebec, hvor det bor cirka sju millioner mennesker, fordi solstormen lagde kraftige forstyrrelser i kraftnettet. Det samme har skjedd i mer hjemlige trakter, i Sør-Sverige.

Værmelding fra rommet

Ved hjelp av satellitten SOHO (Solar and Heliospheric Observatory) som sirkler rundt Sola får vi ny viten om vår nærmeste stjerne.

Satellitten kan se tvers gjennom Sola og observere solflekker på baksiden. Å følge solflekkene gir et viktig forvarsel om hva som kommer til å foregå på forsiden av Sola. Når en slik solflekk blir oppdaget på baksiden av Sola, vet man at den vil komme til forsiden i løpet av sju dager. Slik overvåkning gjør at man kan drive værmelding fra rommet.

“Solskjelv”

Satellitten har også gjort målinger av flere store “solskjelv” på Sola. Skjelvene ligner svært på jordskjelv på vår planet. Ett av skjelvene var så kraftig at energien det utløste kunne dekt behovet for energi for hele USA i 20 år framover.

- Muligheten til å varsle været i rommet, spesielt fra sola, vil bli stadig viktigere i tiden fremover fordi den påvirker telekommunikasjons- og kraftnett, sier professor Olav Kjeldseth-Moe som er prosjektleder for den norske innsatsen rundt SOHO.

Les mer…

Du finner en lenke til artikkel om SOHO-satellitten i høyremargen. Dessuten kan du sjekke ut nettsiden til SOHO og en norsk nettside om SOHO.

Powered by Labrador CMS