Skadedyr i trepaller

Myndighetene frykter at noen av de millioner av trepaller som krysser grensen til Norge hvert år kan føre med seg kryp som kan gjøre alvorlig skade på norsk natur. Nå kommer nye regler.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Vi vet at trepaller og annet pakkemateriale av tre kan bringe med seg alvorlige skogskadegjørere som kan forårsake betydelige økonomiske tap og true det biologiske mangfoldet. Vi er derfor i ferd med å endre plantehelseforskriften og stille krav til import av treemballasje, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen (Sp) til Nationen.

Forslaget til nye regler blir sendt ut på høring av Mattilsynet i løpet av kort tid. - Regelverket blir strengere, og samtidig harmonisert med kravene til mange av våre viktigste handelspartnere, sier seniorrådgiver Hilde Paulsen i Mattilsynet til Nationen.

Et av krypene man frykter er furuved-nematode, en millimeterstor rundorm som tar livet av store områder med barskog på kort tid. Ormen kommer fra Nord-Amerika og har spredd seg til blant annet Asia. I Europa ble den for første gang påvist i Portugal i 1999.

Mattilsynet har allerede et omfattende overvåkingsprogram for å passe på at den ikke finnes her i landet. (NTB)

Powered by Labrador CMS