Flaggermus har oralsex

Sexolog Joan Ørting kaller det «en hengende, speilvendt halv 69-er» når flaggermusene i denne videoen viser at det ikke bare er mennesker som driver med oralsex.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Visste du

At mennesker er de eneste dyrene som holder øyenkontakt under sex.
 

Han henger i føttene og tar hunnen bakfra, mens hunnen bøyer seg fram og slikker på skaftet av hannens penis.

Det kunne kanskje lyde som beskrivelsen av et svært akrobatisk og kreativt samleie mellom to mennesker, men det er det ikke.

Det er et ganske vanlig ritual når to fruktflaggermus parer seg, viser en engelsk-kinesisk undersøkelse som nylig ble offentliggjort i det vitenskapelige tidsskriftet PLoS ONE.

Men er det mulig hos mennesker? Da sexolog Joan Ørting får beskrevet akten over telefonen, midt i et supermarked, kommer hun fram til at det må være flaggermusenes svar på «en hengende speilvendt halv 69-er».

Naturlig del av seksualakten

Det er et av de sjeldne tilfeller der man ved å gå vitenskapelig til verks har kunnet dokumentere at oralsex ikke bare er for mennesker.

Det har tidligere blant annet blitt fortalt om at unge bonoboaber utfører oralsex, men det fungerer etter sigende mer som en lek enn som et faktisk paringsritual.

Så det er ifølge de kinesiske og engelske forskerne – fra henholdsvis Guangdong Entomological Institute og University of Bristol – første gang det er lykkes å dokumentere oralsex hos voksne dyr som en helt naturlig del av paringsritualet.

Den praktiske delen av undersøkelsen har foregått i Kina, og ble innledet med at forskerne fanget 30 hunner og 30 hanner av fruktflaggermusen, Cynopterus sphinx, i palmetrær i en park som lå åtte kilometer fra universitetet.

Tilbake på laboratoriet ble flaggermusene satt sammen to og to, i 30 bur som var utstyrt med palmeblader på sidene, bananer og rikelig med vann.

I denne rammen ble flaggermusene filmet fra klokken syv om kvelden til klokken syv om morgenen, som er perioden da flaggermus normalt er seksuelt aktive.

I 20 av de 30 burene ble det gjennomført paringer, og i 14 av de 20 paringene bøyde hunnen seg fram og slikket stammen av hannens penis under selve paringen.

Forlenger paringsritualet

Men observasjonene stoppet ikke her. For forskerne oppdaget også at selve paringen varte lengre hvis hunnen ga oralsex samtidig.

Søylene illustrerer forskjellen i lengden på samleiet når hunnflaggermusen slikker hannens penis, og når hun ikke gjør det. I høyre hjørne ser du en tegning av flaggermus som har oralsex, laget av Mei Wang. (Figur: Tan et al./PLoS ONE)

Faktisk ble den gjennomsnittlige paringstiden forlenget fra to til fire minutter. Forskerne observerte også at hannen aldri trakk penisen ut av vagina hvis hunnen slikket samtidig.

Forskerne overveier om oralsex stimulerer hannen seksuelt og dermed forlenger hannens evne til å holde penis stiv, og at det derfor kan forlenge paringstiden.

Den forlengede paringstiden, spekulerer forskerne videre, kan vise seg å være en fordel for hunnen fordi det øker hennes sjanse for å bli befruktet.

Overrasket

Akkurat den delen av undersøkelsen er en overraskelse for zoologen Bjarne Klausen fra Odense Zoo, som undrer seg over hvorfor oralsex ikke får hannflaggermusen til å komme raskere.

– Det er da pussig, hvis oralsex skulle virke seksuelt stimulerende, at han holder lengre, sier Klausen.

Sexolog Joan Ørting kan derimot godt forstå hvorfor flaggermusene får forlenget paringsritualet med oralsex, og mener i bunn og grunn at vi mennesker godt kunne ta lærdom lære av flaggermusene.

– En mann ville også holde lengre hvis man gikk mer opp i selve prosessen i stedet for å bare ha ejakulasjonen som mål.

– Så hvis to partnere bytter på å gi oralsex, så stiger nytelsen under selve prosessen, og det kan både forlenge samleiets varighet og gjøre ejakulasjonen enda større, sier Ørting.

«Menn må bli misunnelige»

Joan Ørting tenker samtidig på et leserbrev hun nettopp har svart på, hvor en kvinne beskrev at hun hadde mistet sexlysten.

– Det henger ofte sammen med at vi har vent oss til at det er mannen som gir og kvinnen skal ligge på ryggen og motta, mens hun passiv og dovent ser på.

– Kvinner kunne lære massevis av hunnflaggermusen, som påtar seg en aktiv rolle under paringsakten, og dermed øker sexlysten hos dem begge.

– Wow, så må mange menn som må bli misunnelige på de hannflaggermusene når de hører dette her, sier Ørting.

Overføring

Det er derimot ikke noen overraskelse for Bjarne Klausen at det er andre pattedyr enn mennesket som bruker oralsex-trikset.

Det på tross av at for eksempel flaggermus og mennesker rent evolusjonsmessig står svært langt fra hverandre.

– Uansett hvilken pattedyrart det dreier seg om, handler det jo om det samme, nemlig å få overført sæd.

– Det ville være utrolig hvis det ikke var oppstått forskjellige variasjoner rundt temaet når det er så mange arter i dyreriket som har utviklet seg over så lang tid, sier han.

Studier av dyrs seksualliv møter motstand

Sjefzoolog og ph.d. Per Christiansen fra Aalborg Zoologiske Have er heller ikke overrasket over at det kan være sammenfall mellom måten mennesker og andre dyr driver med sex på.

En av grunnene til at vi ikke kjenner så mye til detaljene i dyrs sexliv, skyldes ifølge Christiansen at akkurat den forskningen har hengt etter. Det henger blant annet sammen med motstand fra religiøse kretser, mener han.

– I USA har det vært tallrike eksempler på forskningsprosjekter som var blitt godkjent av det amerikanske forskningsrådet, men som plutselig ble stoppet fordi noen kretser mente at det ikke var i overensstemmelse med moralsk atferd å studere dyrs seksualliv. Ja, tro det eller ei, sier Christiansen.

Det kan også nevnes at fruktflaggermus kanskje er de mest utholdende under paringsakten.

For mens paringen i gjennomsnitt bare varer mellom 30 og 40 sekunder hos en indisk flyvehund, Pteropus Giganteus, så varer paringen helt opp til mellom 100 og 300 sekunder hos denne seksuelt avanserte fruktflaggermusen.

Referanse:

Min Tan, Gareth Jones, Guangjian Zhu, Jianping Ye, Tiyu Hong, Shanyi Zhou, Shuyi Zhang, Libiao Zhang; Fellatio by Fruit Bats Prolongs Copulation Time; PLoS One 4(10): e7595. doi:10.1371/journal.pone.0007595.

Lenke:

Joan Ørtings profil

Powered by Labrador CMS