Kvinner får menn til å miste hodet

Synet av en tiltrekkende kvinne ikke bare forandrer menn. Inntrykket forandrer oss også når vi går videre til andre oppgaver. Synet av en vakker kvinne få menn til å søke kortsiktige økonomiske gevinster.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Psykologer i Canada har nå gjort forsøk som styrker mistanken om at vakre kvinner kan frata menn vurderingsevnen. Menn er virkelig irrasjonelle nok til å kunne risikere et kongedømme for å få sett et vakkert ansikt.

Penger i handa

Ressurser har en verdi som skifter over tid. Både dyr og mennesker foretrekker ofte belønninger her og nå fremfor større belønninger i fremtiden. Fenomenet kalles i økonomisk teori for diskontering eller neddiskontering av fremtiden. Litt penger i handa nå smaker bedre enn litt mer penger en gang i fremtiden.

Når forskjellen i gevinst ikke er altfor stor, kan det å foretrekke belønningen nå kalles en rasjonell diskontering av fremtiden. Om en foretrekker en liten gevinst her og nå fremfor en vesentlig større gevinst i nær fremtid, kan en snakke om irrasjonell diskontering.

Noen tenker kortere enn andre

Noen mennesker viser mer irrasjonell diskontering av fremtiden enn andre. Når en rusmisbruker “ofrer alt” for et skudd i dag fremfor en vesentlig større dose i morgen, kan en snakke om en slik irrasjonell neddiskontering.

New Scientist melder om en undersøkelse Margo Wilson og Martin Daly ved universitetet i Hamilton i Canada har laget. Wilson og Daly er begge internasjonalt anerkjente sosiobiologer, og de lurte på om vurderingene vi gjør var avhengige av vårt seksuelle humør.

Det viste seg at menn ble mer tilbøyelige til å søke kortsiktige økonomiske gevinster om de ble vist bilder av vakre kvinner.

En brukte både mannlige og kvinnelige studenter som forsøkspersoner. De ble først vist bilder av det motsatte kjønn. De kunne velge mellom muligheten til å vinne en gevinst mellom 15 og 35 dollar i morgen, eller en gevinst mellom 50 og 75 dollar på forskjellige tidspunkter i fremtiden.

Menn som ble vist bilder av gjennomsnittlig attraktive kvinner viste hva en kan kalle rasjonell diskontering av fremtiden.

Jeg vil ha

Deretter ble mennene vist bilder av attraktive kvinner. Adferden ble endret, og nå ville mennene ha belønning med en gang. Nå viste de en irrasjonell neddiskontering av fremtiden.

Forsøkene ble også gjort med kvinnelige forsøkspersoner. Her ble resultatet helt annerledes. For dem spilte det ingen rolle hva slags bilder de så. Deres vurderinger forble upåvirket av om de hadde sett bilder av en attraktiv mann eller ei.

- Vi har ikke forklart den psykologiske mekanismen disse resultatene gjenspeiler, sier Margo Wilson.

- Hypotesen er at det å se bilder av vakre kvinner var mildt opphissende, og at dette aktiverte nevrale mekanismer som når muligheten for sex er til stede.

Selvtillit eller desperasjon?

Tommaso Pizzari, evolusjonsbiolog ved universitetet i Leeds, forklarer det annerledes:

- Hvis det er mulighet for å få en svært attraktiv partner, så kan det lønne seg for en mann å ta flere sjanser enn om en gjennomsnittlig partner var tilgjengelig.

Nå eller aldri!

Han sier til New Scientist at dette kan være et svar på seksuell seleksjon. Da vil en kunne vente at mindre attraktive menn vil ta flere sjanser.

- Har du muligheten for mange attraktive partnere lønner det seg ikke å ta sjanser. Om du er mindre attraktiv, med få potensielle partnere, da lønner det seg å ta sjanser.

Du kan lese mer om kvinners virkning på menn i artikkelen Jenter gir gutta testosteronsjokk.

Referanse:

Wilson, M. & Daly, M.; Do pretty women inspire men to discount the future?; Proceedings of the Royal Society London B; doi:10.1098/rsbl.2003.0134 (2003)

Lenker:

New Scientist: Pretty women scramble men’s ability to assess the future
Nature: Women addle men’s maths

Foto: Republic Productions

Powered by Labrador CMS