Derfor tenner noen på bæsj og oppkast

Kvinneklær, oppkast, trær. Folk kan bli seksuelt opphisset av så mangt. En dansk psykologiprofessor mener han vet hvorfor.

En mann som tenner på å gå i kvinneklær har typisk oppstått fordi han ikke fikk lov til å være gutt da han var barn. (Foto: Krutenyuk/Microstock)
En mann som tenner på å gå i kvinneklær har typisk oppstått fordi han ikke fikk lov til å være gutt da han var barn. (Foto: Krutenyuk/Microstock)

Fakta:

Det er flere menn enn kvinner med parafilier. Det vitner blant annet en stor svensk spørreskjemaundersøkelse om.

Noen parafilier:

 • Ailurofili: seksuell tiltrekning til katter
 • Akrotomofili: seksuell tiltrekning til amputasjoner
 • Autonepiofili: seksuell tiltrekning til å gå med bleier
 • Koprofili: seksuell tiltrekning til avføring
 • Formikofili: seksuell tiltrekning til at insekter kravler rundt på kroppen
 • Emetofili: seksuell tiltrekning til å brekke seg eller se andre gjøre det
 • Toonofili: seksuell tiltrekning til tegnefilmfigurer
 • Voyeurisme:  seksuell tiltrekning til å betrakte andre som er nakne eller har samleie
 • Stygiofili: seksuell tiltrekning til tanken om å komme til Helvete
 • Trikofili: seksuell tiltrekning til hår
 • Sadomasochisme: seksuell tiltrekning til å gi og/eller motta smerte

Tygg litt på denne: En mann tenner seksuelt på tanken om å bli spist av en blondine, fordøyd og til slutt presset ut som en stor bæsj.

Den seksuelle fantasien er nettopp beskrevet i det vitenskapelige tidsskriftet Archives of Sexual Behavior. Den er bare ett eksempel på såkalte parafilier – altså seksuelle avvik.

Mer kjente parafilier møter vi hos transvestitter og pedofile. De fleste har problemer med å forstå hva som er så seksuelt opphissende ved parafilier. De oppstår nemlig på bakgrunn av individuelle opplevelser, forteller Bo Møhl, professor i klinisk psykologi ved Aalborg universitet.

– Seksualiteten vår formes av de relasjonene vi har hatt til andre mennesker helt tilbake i den tidlige barndommen. Folk med mer utbredte parafilier, som transvestitter og pedofile, har typisk problemer i forhold til de tidlige relasjonene.

– Men han som vil spises, er veldig atypisk. Det er nok fordi han er, eller har vært, psykotisk. Han har mistet litt av realitetssansen, og da kan det oppstå et veldig destruktivt seksuelt mønster, forteller Møhl. Han forsker på parafili og behandler pasienter som har dem.

Psykoser kan føre til unike mønstre

Alle parafilier har en forhistorie.

Noen parafilier er så spesielle at det sannsynligvis bare er ett menneske som har dem. De oppstår fordi man har fått en psykose. Når man er psykotisk kan man ikke forholde seg til realitetene slik friske mennesker gjør. Man har rett og slett problemer med å skille mellom hva som er virkelig, og hva som er ikke er det. Dermed kan man bygge opp noen ganske ville tanker om hva som er seksuelt opphissende.

De mer utbredte parafiliene får man, ifølge Bo Møhl, hvis man har hatt spesielle opplevelser i barndommen. Det kan som regel forklare for eksempel fetisjisme, hvor man tenner på et ikke-levende objekt – for eksempel sko eller truser.

Eller ekshibisjonisme, hvor man blir opphisset av å blotte seg. Eller ved transvestisk fetisjisme, hvor man tenner på å gå i det andre kjønnets klær.

Slik oppstår parafiliene

Det er vanskelig å si noe generelt om de parafiliene som oppstår fordi man er psykotisk. Det er annerledes med de mer utbredte parafiliene. Er du en mann som tenner på å gå i dameklær, ligger forklaringen i et komplekst samspill mellom tre faktorer:

Biologi:  Kroppen er innrettet til å bli seksuelt opphisset når den blir stimulert. For de fleste menn er en naken kvinnekropp stimulerende, men for transvestitten er det kvinneklær som gjør utslaget. Det er ikke biologien som bestemmer om det ene eller det andre tenner oss. Personer med en parafili har samme hjerner og hormoner som oss andre.

Opplevelser:  I sosiale sammenhenger spiller disse en stor rolle. Særlig de du har hatt som lite barn. Hvis du hadde en sunn tilknytning til moren din, hvor hun verken var omklamrende eller avvisende, så er det gode sjanser for at du får en vanlig seksualitet. Hvis ikke, blir seksualiteten et sted hvor du forsøker å kompensere for de tidlige opplevelsene du hadde.

– Det er vitenskapelig dokumentert at vi gjentar de samme mønstrene vi opplevde som helt små. Hvis du lå trygt ved din mors bryst, vil den opplevelsen ligge i kroppen din når du har kontakt med en naken kropp som voksen, sier Møhl.

– Men har man en forstyrret tilknytning, vil det vise seg i evnen til å inngå i intime sammenhenger. Dem som har opplevd trygghet, vil kunne integrere intime opplevelser og ha en uproblematisk seksualitet. Den som ikke opplevde trygghet, søker den på andre måter – gjennom parafili.

Psykologi: Har du ikke opplevd trygghet i den tidlige barndommen, vil du kompensere som voksen – og den kompensasjonen kan være en parafili. Parafilien involverer noe du er utrygg på: Når du overvinner den utryggheten, opplever du seksuell opphisselse.

– Folk med parafilier går tilbake til angstfremkallende opplevelser de hadde som barn. De konfronterer disse opplevelsene og får et seksuelt kick av det, sier Møhl.

– En mann med fascinasjon for kvinneklær er typisk vokst opp et sted hvor kjønnet hans var truet. Han kan ha vokst opp i en atmosfære hvor han ikke fikk lov til å være gutt. Derfor er han angst for at kjønnet hans blir utslettet.

– Som voksen tar han på seg kvinneklær og utsetter seg på den måten for det verst tenkelige: at kjønnet hans blir destruert. Han overvinner barndommens avmakt og passivitet, og som voksne er han aktiv i den prosessen.

Pedofile må håndtere parafilen sin

Noen lar det blir med seksuelle fantasier. De bruker dem bare når de onanerer. Andre føler en stor trang til å leve ut parafiliene sine. Hvis man for eksempel er dendrofil – blir seksuelt tiltrukket av trær – er det nok begrenset hvor mye skade det gjør.

Blir du seksuelt opphisset av trær, så er du dendrofil. (Foto: Colourbox)
Blir du seksuelt opphisset av trær, så er du dendrofil. (Foto: Colourbox)

Men hvis man er pedofil – blir seksuelt tiltrukket av barn – er det naturlig nok annerledes.

– Mange pedofile mener de gir barnet omsorg – den omsorgen de ikke fikk selv. De vender tilbake til den omsorgssvikten de opplevde som barn.

– Dessuten har mange pedofile selv blitt utsatt for overgrep. Som voksne vender de tilbake til den gamle offerposisjonen – men snur den. Det gir dem en følelse av kontroll. Men det er selvfølgelig forferdelig å krenke et barn, sier Møhl.

Søk hjelp 

Hvis man skader eller krenker andre mennesker – eller seg selv – med seksualiteten sin, er det viktig at man søker behandling. Da kan man få redskaper for å håndtere parafilien.

– Pedofile kan få god hjelp av å forutse risikosituasjoner. For eksempel å holde seg unna svømmehaller. Vi hjelper dem med å finne ut: Hva kan du gjøre for å unngå risiko? Vi kan ikke fjerne parafilien, men vi kan lære deg å styre den, sier Møhl.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS