Røper hemmeligheter etter orgasme

En orgasme kan få en kvinne til å avsløre hyggelige hemmeligheter til partneren etterpå. Alkohol, derimot, virker negativt på putepraten etter sex.

De som fikk orgasme, følte det tryggere å betro seg til partneren etterpå. (Foto: Colourbox)

Slik ble studien gjort

253 personer mellom 18 og 45 år deltok i forsøket over en toukersperiode. 78 prosent var kvinner. De ble rekruttert fra to store universiteter i USA. De fleste var ugift. 70 prosent var i et forhold. 

De ble bedt om å fylle ut en nettbasert dagbok etter hver gang de hadde hatt seksuelle aktiviteter. Dette gjaldt uansett om det var vaginalt samleie, oralsex eller andre former. 

De måtte rapportere innen to timer etter aktiviteten. I gjennomsnitt leverte de 2,6 rapporter i løpet av de to ukene.

Der ble de bedt om å oppgi om de hadde fått orgasme eller ikke. Og også om de hadde drukket alkohol først, eventuelt hvor mye.  

De skulle ikke røpe noe til sin sexpartner om forsøket de deltok i. 

Så du trodde noen glass vin kunne få kjæresten til å åpne seg og hviske ømme ord i øret ditt etter en kosestund? Tro om igjen – det er seksuell tilfredsstillelse som skal til.

Sex er mektige saker, og kan velte regjeringer. Menn med makt kan finne på å fortelle statshemmeligheter til elskerinner, som i Profumo-skandalen fra 1960-tallet.

Den britiske krigsministeren John Profumo måtte gå av da det ble kjent at elskerinnen Christine Keeler også hadde vært til sengs med den sovjetiske matineattachéen Eugene Ivanov. 

Kjærlighetserklæringer

Orgasme fører ikke bare til velvære, det gjør oss også mer snakkesalige på en positiv måte. Spesielt gjelder det for kvinner, ifølge en amerikansk studie.

Den viser at testpersonene som fikk orgasme, var mer tilbøyelige til å uttrykke følelser av hengivenhet og at man liker partneren sin. 

Alkohol øker derimot risikoen for at man sier uvesentlige ting eller noe man angrer på, viser studien som er publisert i siste utgave av Communication Monographs.

– Kommunikasjon etter samleie er påvirket av seksuell tilfredshet, uttaler assisterende professor Amanda Denes ved institutt for kommunikasjonsstudier ved Universitet i Connecticut, i en pressemelding.

Oppstemt etter orgasme

Forskerne baserte seg på etter-sex-betroelser fra 253 personer i en nettdagbok.

70 prosent var i et fast forhold, med resten hadde hatt mer tilfeldig sex. Deltagerne var fra 18 til 45 år, de fleste av dem heteroseksuelle. Sexen omfattet både samleie og annen seksuell aktivitet.

Oksytocin flommer ut i hjernen umiddelbart etter orgasme. Dette hormonet gir deg en følelse av oppstemthet og fremmer sosial tilknytning.

Forhøyede nivåer av oksytocin gir større tillitsfølelse og redusert følelse av trussel. I tillegg reduserer det mengden av stresshormonet kortisol.

Kvinner puteprater mest

Særlig kvinner betror seg og røper positive hemmeligheter for partneren etter en orgasme. (Foto: Colourbox)

Spesielt ble kvinner som fikk orgasme, mer tilbøyelige til å betro seg til partneren sin. De kom med flere avsløringer av positiv art enn både menn som hadde fått orgasme og kvinner som ikke hadde nådd høydepunktet i løpet av hyrdestunden.

Avsløringene var av personlig art, og slikt som få eller ingen andre kjente til.

De som hadde fått orgasme, mente de hadde betydelig større fordeler og mindre risiko forbundet med å komme med avsløringer etter den seksuelle aktiviteten, enn de som ikke fikk orgasme. 

Hormoncocktail

– Det er ikke overraskende at orgasme vil påvirke samtalen etter sex positivt: Rent fysiologisk vil det frigjøres en hel cocktail med hormoner som virker avslappende, positivt, helsebringende – og pardannende, sier Anne Loe Kvalberg til forskning.no.

Kvalberg er sexologisk rådgiver i Asker.

Hun mener at om målet er orgasme, og orgasme oppnås, blir det lettere å ha en positiv tilnærming til partneren der og da.

– Vinklingen blir positivt ladet, og det blir time out for det som kanskje ellers er utfordrende eller vanskelig.

Anger etter alkohol

Stikk i strid med hva mange kanskje tror, er ikke alkohol i kombinasjon med sex like heldig. Umiddelbart etter sex, vil folk som har drukket, i større grad si ting som de ikke hadde til hensikt å avsløre.

De som var påvirket av alkohol, ga hovedsakelig mindre viktig og mindre positiv informasjon til partneren enn de som drakk mindre før de hadde sex.

Jo mer alkohol, desto mer angret de på hva de hadde sagt til partneren. 

Orgasme ser ut til å være en buffer mot å si dumme ting i fylla. Hvis man oppnår orgasme når man er på en snurr, motvirkes de negative effektene som alkoholen har på dialogen etter seksuell aktivitet. 

Alkohol og uteblitt orgasme er verst

Alkohol kombinert med manglende orgasme ser ut til å være den verste kombinasjonen. Det resultaterer i enda mer negativitet.

Studien antyder at folk som regelmessig drikker større mengder alkohol før de har sex, ikke får den positive etterspill-kommunikasjonen.

– Når det gjelder alkohol, vet vi at litt kan være positivt avslappende, mye vil ha en negativ effekt også på seksualiteten. Det er et fint samspill mellom hode og kroppslige reaksjoner, og et velfungerende underliv krever en noenlunde klar hjerne, kommenterer Kvalberg.

Kan styrke forholdet

Funnene viser at orgasmen kan påvirke forholdet ut over selve kvaliteten på sexen, ifølge assisterende professor Amanda Denes ved University of Connecticut.

For eksempel kan partnere bruke tiden etter sex til å diskutere seksuelle preferanser og ønsker. Det er tidligere vist at seksuell kommunikasjon bedrer både det seksuelle forholdet og tilfredsheten generelt i forholdet, sier Denes.

Kvalberg synes ikke studien gir mange nye svar, men den bekrefter det vi allerede vet.

Tilbakemelding som forsterker

– Opplever vi å ha det godt med en annen, vil vi heldigvis ofte gi tilbakemelding på det som er bra. og vi vet at positiv tilbakemelding på atferd virker forsterkende.

Forventningene hver enkelt av oss har til sex, er viktige, mener den norske eksperten. Om forventningen er å få orgasme, vil orgasme oppleves som «mission completed». 

– Uteblitt orgasme vil kanskje oppleves som en skuffelse, og praten etterpå vil påvirkes av det. Kanskje vil skuffelsen gjøre at man bare lytter med det «negative» øret?

– Kanskje bør vi også ha større fokus på å snakke om at sex er mer enn orgasme; alt det positive ved nærhet og sex som er viktig og som også frigjør viktige hormoner i oss. Det kan  være berikende og minske forventningspresset for noen og hver, mener Kvalberg.

Referanse:

Amanda Denes, Tamara D. Afifi, Pillow Talk and Cognitive Decision-making Processes: Exploring the Influence of Orgasm and Alcohol on Communication after Sexual Activity, Communication Monographs 2014, doi: 10.1080/03637751.2014.926377

Powered by Labrador CMS