Gifte menn gjør mindre husarbeid

Bløtkakekjole og ring på fingeren kan fort bli en snarveg til vaskebøtta, mener amerikanske forskere. En ny undersøkelse av par i 28 land viser nemlig at gifte menn gjør mindre husarbeid enn sine samboende brødre.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskere fra North Carolina State University har brukt data fra intet mindre enn 17 636 personer fra 28 ulike land, for å finne ut om ekteskapet har noen innvirkning på fordelinga av husarbeidet i hjemmet.

Det har det, konkluderer forskerteamet.

Samboende menn rapporterte at de gjorde mer husarbeid sammenlignet med gifte fyrer. På spinnesiden var det omvendt. Gifte jenter oppgav at de syslet med mer husarbeid enn damer som var samboere.

Mønsteret gikk også igjen hos ektepar hvor begge oppfattet kjønnene som likestilte.

Men fører ekteskapet til slappe menn, eller er det slik at flere par med tradisjonell fordeling av husarbeidet velger å gifte seg?

Øyeblikksbilde

Spørsmålet lar seg ikke besvare fullstendig fordi forskerne bare registrerte et øyeblikksbilde, i stedet for å for eksempel følge samboende par inn i ekteskapet for å se om fordelinga endret seg.

Likevel mener teamet at selve ekteskapet påvirker fordelinga.

- Ekteskapet som institusjon ser ut til å lede par inn i mer tradisjonelle kjønnsroller - selv par som oppfatter menn og kvinner som likestilte, sier sosiologen Shannon Davis, en av forskerne bak undersøkelsen.

- Det er måten samfunnet har definert hva det betyr å være gift, institusjonen i seg selv, som påvirker adferden.

Hvorvidt resultatene fra undersøkelsen også holder stikk i Norge, er imidlertid en annen sak.

Ikke data for Norge

- Det finnes ikke tilsvarende sammenligninger av gifte og samboere i Norge, sier Ragni Hege Kitterød fra Statistisk Sentralbyrå.

Hun mener imidlertid at det ikke er umulig å tenke seg lignende mønster her i landet. Tidsbruksundersøkelsen fra 2000 viser at det er en skjevfordeling av husarbeid i norske hjem.

I gjennomsnitt bruker kvinnene 2,07 timer om dagen på hussysler, mens mannen ligger på halvparten med 1,06 timer.

Selv om forskjellen mellom kjønnene har minket siden 1970-tallet, betyr ikke det at mannen har tatt på seg flere huslige plikter, sier Kitterød.

Fyrene har nemlig hatt et forbløffende stabilt snitt på litt over én times huslige sysler om dagen helt siden 1970-tallet. Utligningen mellom kjønnene skyldes derimot at mange kvinner bruker mindre tid på husarbeidet enn før.

Referanse:

S. N. Davis, T. N. Greenstein & J. P. Gerteisen Marks, Effects of Union Type on Division of Household Labor, Do Cohabiting Men Really Perform More Housework?, Journal of Family Issues, årgang 28, nr. 9, s. 1246-1272 (2007).

Powered by Labrador CMS