De nye resultatene er fra en liten studie, men de får godt selskap av mange store studier som også viser at folk dropper håndvasken. (Foto: Colourbox)

Slurver med håndvask på sykehus

Helsepersonellet ved Universitetssykehuset Nord-Norge vasker ikke hendene når de skal.

I en liten observasjonsstudie har medisinstudent Kristin Olsen ved Universitetet i Tromsø undersøkt håndhygienen til de ansatte ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN).

Ledelsen syntes resultatene hennes var nedslående.

Følger ikke reglene

Kristin Olsen har blant annet observert håndhygienen til de ansatte før og etter at de hadde kontakt med pasientene.

Ifølge reglene skal de ansatte alltid vaske eller sprite hendene før pasientkontakt, før sterile prosedyrer, etter fare for kontakt med kroppsvæsker, etter pasientkontakt og etter kontakt med pasientens omgivelser.

Dette ble bare fulgt i 19 prosent av de tilfellene som Olsen observerte. 

Prosentene er beregnet ut fra 69 observasjoner. Det inkluderer samme pasient flere ganger og noen av de samme ansatte for hver pasient. 

Nedslående resultat

– Et nedslående resultat, sier smittevernoverlege ved UNN, Torni Myrbakk, ifølge Universitetet i Tromsø (UiT).

Hun var veileder for medisinstudent Kristin Olsen på denne studien.

Myrbakk poengterer at man ikke må svartmale situasjonen helt. Studien er liten med få observasjoner over kort tid.

Til andreårsoppgaven på profesjonsstudiet i medisin ved UiT observerte Kristin Olsen pasienter og helsepersonell ved Universitetssykehuset Nord-Norge. (Foto: Elisabeth Øvreberg)

Hun forteller at alle ansatte får obligatorisk e-læringskurs i håndhygiene.

Beskytter seg selv

Kristin Olsen sier at bare 28 prosent av de ansatte spritet hendene før pasientkontakt. 46 prosent spritet derimot etter kontakt med pasientens omgivelser.

Olsen til UiT at dette kan tyde på at de ansatte i hovedsak spriter hendene for å beskytte seg selv for bakterier fra pasienten:

– Men man må ikke glemme at man også skal beskytte pasienten, sier hun.

Olsen så også at de ansatte slurvet med bruk av hansker på samme måte:

– De ansatte beskytter seg selv med hansker, men de tar gjerne på tastatur og klør seg i håret med de samme hanskene som de behandler pasienten med, sier hun.

Menn vasker mindre

Slurv med håndhygienen er ikke noe de ansatte ved Universitetssykehuset Nord-Norge er alene om. Amerikanske forskere fant for eksempel ut at hver femte kirurg ikke vasket hendene etter toalettbesøk.

Den studien ble riktignok gjort på en kongress for kirurger, ikke på et sykehus. Det var bare menn som ble observert i den studien. En annen amerikansk studie har tidligere vist at bare tre av ti menn vasker hendene med såpe etter at de har vært på do, mens seks av ti kvinner gjør det.

Tallene har variert litt i flere forskjellige studier.

Det er altså mange som slurver selv om vi vet at håndvask er det viktigste og enkleste tiltaket mot smitte.

Fem prosent får infeksjoner

Ifølge Folkehelseinstituttet rammes rundt fem prosent av pasienter av infeksjoner ved norske helseinstitusjoner.

– Infeksjoner på sykehus og sykehjem er et stort problem for pasientsikkerheten, så det er stadig nyttig å minne om tiltak som kan bidra til at helsepersonell følger retningslinjene.

Det sa Anne Karin Lindahl tidligere denne måneden. Hun er direktør ved avdeling for kvalitet og pasientsikkerhet ved Kunnskapssenteret.

Og kanskje er det noe galt med hvordan det oppfordres til å vaske seg.

I en studie i India førte det for eksempel til mer håndvask når kampanjene for å få folk til å vaske hender spilte mer på følelser enn på fakta om bakterier og smitte.

Enkle plakater inne på toalettene fungerte bra i USA.

Artikkelen ble oppdatert 29.05.2015 klokka 13.23.

Powered by Labrador CMS