I undersøkelsen finner forskerne ut at noen av de spillene som gir mest problemer for nordmenn, er fra Norsk Tipping.

Færre nordmenn har spilleproblemer, viser undersøkelse

Omtrent 1,4 prosent av nordmenn er spillavhengige, ifølge Norsk helseinformasjon. Nå ser det ut til at pilene peker nedover.

Det viser en ny studie gjort ved Universitetet i Bergen (UiB), publisert i det vitenskapelige tidsskriftet International Gambling Studies.

Den baserer seg på tall fra mer enn 195.000 nordmenn.

Reklame-forbud

I 2021 trådte et forbud mot å reklamere for utenlandske spillselskaper i kraft. Nå ser det ut som at stadig færre har problemer med å kontrollere spillingen.

Forskere fra UiB ser nå en halvering av gruppen med de mest alvorlige spilleproblemene.

En av dem som står bak rapporten, er professor Ståle Pallesen på UiB.

Til VG peker han på mindre spillreklame i kombinasjon med et strengere betalingsforbud hos bankene, i tillegg til et gjeldsregister som ble innført i 2019.

Halvering i spilleavhengige

I undersøkelsen finner forskerne ut at noen av de spillene som gir mest problemer for nordmenn, er fra Norsk Tipping.

– Der har vi kommet frem til to mulige forklaringer: Den første er at disse spillene har en særlig avhengighetsskapende effekt. Den andre forklaringen er at de som har spilleproblemer, muligens spiller på flere ulike spill enn oss som ikke har problemer. Men det er vanskelig å si noe sikkert om dette, sier Pallesen til VG.

Tallene i undersøkelsen viser at 23.000 nordmenn er spillavhengige. Det er, ifølge VG, en halvering på fire år.

93.000 nordmenn befinner seg i risikosonen for spilleproblemer. Den forrige undersøkelsen fant sted i 2019 og da skal tallet ha vært 122.000.

Har troen på strengere regulering

Undersøkelsen viser tidenes laveste tall for spilleproblemer i Norge, ifølge avdelingsdirektør Henrik Nordal i Lotteritilsynet. Han peker i VG på strengere regulering som en forklaring på nedgangen.

Det samme gjør kulturminister Anette Trettebergstuen.

– Vi ser at tiltakene som reduserer synligheten av, og tilbudet fra, de utenlandske pengespillselskapene bidrar til å redusere problemspill, kommenterer Trettebergstuen til VG.

Færre henvendelser hos forebyggende organisasjon

Spillavhengighet Norge er en organisasjon som driver forebyggende arbeid mot spillavhengighet og hjelper mennesker som allerede sliter.

En graf hos NRK basert på tall fra organisasjonen viser at henvendelser om spillavhengighet nådde en topp i 2021. De merket en økning under pandemien.

– Det er fortsatt et bredt spekter av mennesker som blir rammet av spilleavhengighet, mennesker fra alle lag. Vi ser flere henvendelser der både rus og spill er et problem. Aldersmessig møter vi flere unge, det vil si i 20-årene, enn tidligere, sa Oddvar Jordheim Tyssen, psykolog i Blå Kors poliklinikk Oslo i NRK-artikkelen.

—————

Denne saken kan du også lese på engelsk på sciencenorway.no

Referanse:

Syvertsen, André., Leino, Tony., Pallesen, Ståle., Smith, Otto R.F., Mentzoni, Rune A., Griffiths, Mark D. og Erevik, Eilin K. (2023). Age and gender differences in gambling intensityin a Norwegian population of electronic gamingmachine players. International Gambling Studies.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV
Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS