Bildebevis for passiv røyking

Bilder som viser lungeskader etter passiv røyking er lagt fram i USA. Dette er det første bildebeviset som dokumenterer skader fra andres røyking, ifølge forskerne.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Bildet viser lungene til (a) en person som har vært lite utsatt for passiv røyking, (b) en person som har vært utsatt for mye passiv røyking og (c) en aktiv røyker. De røde feltene viser friskt lungevev, de gule feltene viser skadet lungevev. Foto: The Children's Hospital of Philadelphia and the University of Virginia."
De mulige helsefarene ved passiv røyking har blitt mye debattert. En rekke undersøkelser har også blitt gjennomført for å påvise en mulig sammenheng mellom passiv røyking og lungeskader.

Men for første gang kan slike skader etter andres røyking nå sees på bilder, ifølge en studie som nylig ble presentert på det årlige møtet til The Radiological Society of North America.

Inhalerte gassblanding

- Bildene viser tydelige lungeskader hos en tredel av de som har vært utsatt for mye passiv røyking, skriver forskerne ved Children’s Hospital i Philadelphia.

60 personer i alderen 41 til 79 år deltok i undersøkelsen. 45 av disse hadde aldri selv røyket, men vært utsatt for andres røyking i varierende grad. De som ble klassifisert som mest utsatt for passiv røyking, hadde gjerne vokst opp i hjem der det ble røyket.

Før undersøkelsen måtte deltakerne inhalere en spesiell blanding av helium og nitrogen. Forskerne hadde funnet fram til en spesiell isotop av helium, som vises godt ved MR-undersøkelse (medisinsk bildediagnostikk).

Forskerne ved Children’s Hospital of Philadelphia brukte også en spesiell MR-maskin. Denne registrerer bevegelse, og hensikten var å se hvordan gassblandingen ble tatt opp i lungene til deltakerne.

- Tydelige skader

Det forskerne fant var at gassblandingen beveget seg over en større avstand i lungene til enkelte av deltakerne. Forskerne mener at dette skyldes hull og unormalt forstørret avstand mellom de ørsmå lungeblærene i lungene.

- Dette viser tidlige tegn på lungeskade. Det dreier seg om en mild form for lungeemfysem, kommenterer Chengbo Wang ved Children’s Hospital of Philadelphia, som har ledet undersøkelsen.

Lungeemfysem er en svært vanlig lungesykdom og dødsårsak hos aktive røykere.

Kronisk bronkitt

Forskerne fant også en overraskende forskjell mellom de som hadde vært utsatt for mest passiv røyking, og de som hadde vært utsatt for mindre passiv røyking.

Indikasjonene på hull og forstørret avstand mellom lungeblærene var nemlig størst hos de som hadde opplevd minst passiv røyking.

- Dette kan tyde på at de som har vært utsatt for ekstra mye passiv røyking har fått trangere luftveier. Det kan virke som om passiv røyking i alvorlige tilfeller også fører til kronisk bronkitt, selv om dette må undersøkes nærmere, skriver Wang.

Barn i røykehjem

Drøyt 30 prosent av barn i USA vokser opp i hjem der det røykes. Forskerne håper at de nye “bildebevisene” vil skape mer oppmerksomhet rundt skadeeffektene av passiv røyking.

- Vi håper at studien kan bidra til enda sterkere lovregulering for å hindre passiv røyking, kommenterer Chengbo Wang.

Powered by Labrador CMS