Ulv svømte til sørlandsøy

Ulven svømte nesten 200 meter og gikk i land under brua på den seks kvadratkilometer store Skjernøy i Mandal. Der har den vandret rundt mellom husene, og tatt et rådyr lengre inne i skogen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De knapt 300 innbyggerne på øya syns at det å få ulv på øya er like spennende som skummelt.

Visstnok skal det ikke ha vært rovdyr på øya på 150 år, siden en ulv gikk over isen til øya i 1850. Stort sett er det svært lite rovdyr på Sørlandet.

Hva er det så som får gråbein til å legge på svøm ut til en liten sørlandsøy?

Rådyrsekspedisjon?

- Det har vi også lurt på. Det er beiter store rådyrbestander både på landsida og på øysida. Med den snøsituasjonen vi har hatt på Sørlandet i år, er det mye dyr langs kysten, sier Jon Erling Skåtan til forskning.no. Han er regionalansvarlig for rovvilt for Statens naturoppsyn i Agder og Rogaland.

Skåtan mener rådyrene kan være en forklaring, men stusser litt, for ulven har jo hatt hele kystbeltet å ta av. Uansett er det funnet et rådyrkadaver som er undersøkt av en representant fra Fylkesmannen. Han fant tannmerker både på ryggen og i halsen, og sier dyret høyst sannsynlig ble tatt av dage av ulven.

Kasta ut av flokken

Skåtan mener den svømmende ulven kan være et såkalt åringsdyr.

- Ulvene blir jaget når de er ett år gamle, og vandrer ut fra flokkene sine. I beitesesongen i år har vi hatt nesten 30 antatte ulveangrep i agderfylkene. Vi fikk dokumentert ett åringsdyr i Vennesla den 1. juli, og antar utifra sportegn at vi har et dyr til, sier Skåtan.

- Ulv kan vandre langt

Ulveforsker Petter Wabakken ved Høgskolen i Hedmark sier at ulv kan vandre langt, at de svømmer bra, og at det ikke er uvanlig at de svømmer over elver. At ulven har tråkka så nær folk, er likevel ganske uvanlig. Ulven er stort sett et veldig varsomt dyr.

- Jeg har studert ulv i 25 år, og det tok 19 år før jeg registrerte en ulv som hadde hoppa over et gjerde. Men jeg vet jo ikke hva som har skjedd her. Ulven kan for eksempel ha blitt skremt på forhånd. Kanskje den gjorde noe klokt, sier Wabakken.

Han presiserer at det finnes unntak blant ulvene når det gjelder varsomhet, og forteller at han selv har blitt passert av ulv på bare en halv meters avstand. Men stort sett skyr ulven folk.

- Lett og elegant med halen i været

Det er bare registrert én observasjon av ulven på Skjernøy.

- Den labbet lett og elegant med halen i været mellom husene her. Den gikk på snøen der barn hadde lekt, og der det hadde vært mange mennesker, men den lot seg tydeligvis ikke skremme av menneskelukt, sier Gerd Hansen til Fædrelandsvennen.

Hun så ulven fra vinduet sammen med ektemannen Tor Bjørn

Har svømt tilbake til fastlandet

Naturoppsynsmann Skåtan mener ulven allerede har forlatt øya.

- Vi registrerte spor på landsida allerede på tirsdag, sier han.

Da kan sauebonden som brått fikk det travelt med å samle sammen flokken sin trygt slippe dyra inn skogen igjen. De som bekymret seg for at Sørlandets måkeskrik skulle bli overdøvet av ulvehyl i sommer, kan puste lettet ut.

Powered by Labrador CMS