Fuglesang på tynn line

Den svensk-norske astronauten Christer Fuglesang fikk oppleve flere soloppganger da han tirsdag kveld svevde fritt i rommet på utsiden av Den internasjonale romstasjonen ISS.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Foto: NASA-TV"

Sammen med sin amerikanske kollega Robert Curbeam forlot Fuglesang romstasjonen litt før klokken 22 norsk tid, for å ta fatt på flere timer med krevende og farlig arbeid på utsiden.

Arbeidet besto i å montere en to tonn tung modul, i samarbeid med de to astronautene Joan Higginbotham og Sunita Williams som styrte en robotarm fra innsiden av romstasjonen.

Tynn line

Fjernsynsbilder av Fuglesang og Curbeam ble overført direkte til den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA, og viste hvordan de to på det meste beveget seg rundt 60 meter vekk fra luftslusen de klatret ut gjennom.

De to astronautene var festet til romstasjonen med sikkerhetsliner, vel vitende om hvor uendelig stort verdensrommet er og hvor sjanseløse de ville være dersom de hadde svevet vekk fra ISS.

Monteringsarbeidet gikk uten problemer, og vektløsheten gjorde det enkelt for Fuglesang å flytte rundt på den to tonn store P5-enheten på utsiden av romskipet.

Soloppganger

Rett før midnatt var modulen festet til romstasjonen med fire bolter som ble trukket til ved hjelp av en medbrakt batteridrill.

Kameraet som var festet på hjelmen til den svensk-norske astronauten viste jorda som passerte i en hastighet på 28.000 kilometer i timen.

Med denne farten tar en runde rundt jorda bare 90 minutter, og Fuglesang og Curbeam fikk derfor oppleve flere soloppganger under spaserturen i verdensrommet.

Hilste på svensk

"Christer Fuglesang ombord på den internasjonale romstasjonen. Foto: NASA-TV"

Rett før klokken fire onsdag morgen kunne de to astronautene klatre om bord i romstasjonen igjen, etter vel utført arbeid.

- De siste fire dagene har vært helt utrolige, lød Fuglesangs hilsen til jorda etter spaserturen, framført på klingende svensk.

- Jeg håper at andre vil følge meg og med tid og stunder komme opp hit og blant annet hjelpe til med å bygge opp en månebase, fortsatte 49-åringen.

- Jeg har fortsatt en spasertur i rommet å se fram til, avsluttet han. (NTB)

Powered by Labrador CMS