Skal sende fisk til rommet

Japan har sendt et akvarium til den internasjonale romstasjonen ISS for å undersøke effekten av manglende tyngdekraft på fisk.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fisk av denne typen skal sendes til den internasjonale romstasjonen ISS. Bildet viser hvordan omgivelsene vil bli der. (Foto: JAXA)

Det spesialkonstruerte akvariet, kalt AQH, ble nylig sendt opp til romstasjonen med et ubemannet fraktefartøy, melder den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA.

Planen er at akvariet i første omgang skal brukes av små, gjennomsiktige ferskvannsfisk kalt medaka. Med det latinske navnet Oryzias latipes er dette en gjennomstudert fisk – en såkalt modellart for biologene.

Forskerne har allerede kartlagt genene til medakaen, noe som gjør videre forskning enklere. Et stort antall genetiske variasjoner av fisken er også tilgjengelig.

At den dessuten er gjennomsiktig - slik at indre organer er synlige - er enda et pluss for forskerne.

Japansk

Akvariet som skal gjøres klar til fiskene er finansiert av JAXA, den japanske romfartsorganisasjonen.

Japanerne er et av verdens mest fiskespisende folk, men akvariet skal ikke brukes til å forsyne romstasjonen med fersk fisk.

Derimot skal de nye omgivelsenes effekt på beinstruktur, muskelsvinn og vekst hos fisken studeres. Mikrotyngdekraft kan påvirke alt dette. Også effekten av radioaktiv stråling i rommet skal undersøkes.

Resultatene kan være relevante for menneskehelse på Jorda, særlig for forskning på skjelett- og muskelsykdommer hos den eldre delen av befolkningen.

Født i rommet

- Det spesielle bakteriefilteret renser avfallsstoffer, for eksempel ammoniakk, slik at vi kan holde fisken i inntil 90 dager, sier senioringeniør Nobuyoshi Fujimoto ved JAXA om akvarienheten ifølge NASAs nettsider.

På de 90 dagene kan fisken rekke å legge egg og se avkom vokse opp. Inntil tre generasjoner nye generasjoner medaka kan bli født i verdensrommet, sier Fujimoto.

Akvariet AQH skal plasseres i en japansk modul om bord på romstasjonen, beregnet på eksperimenter.

Det nye, japanske akvariet på romstasjonen. (Foto: JAXA)

Kan filmes

Akvariet er et lukket system med innebygd rensing og kontrollert oksygentilførsel og trykk.

Det har automatisk fôring, lys som skal simulere dag og natt, innretninger for å hente ut fisk for prøvetaking og to videokameraer kan sende bilder av fisken tilbake til jorda.

Det er ikke opplyst når de første medakaene skal sendes til romstasjonen. Når eksperimentet starter vil fiskene bli sendt med en spesiell transportbeholder.

Det latinske navnet til medakaen kan oversettes med risfisk. Det navnet har den fått fordi den kan leve på rismarkene i Sørøst-Asia når de står under vann.

Men fisken har også svevd høyt over jorda og har tidligere vært med en av de amerikanske romfergene.

Powered by Labrador CMS