Philae har med seg et panoramakamera, røntgenspektrometer, drill for prøveboring og ulike ovner for oppvarming av prøver. (Illustrasjon: ESA)

Leter fortsatt etter Philae

Selv om Philae klarte å lande trygt på kometen, letes det fortsatt etter hvor den faktisk endte opp. Nå har forskere saumfart bildene fra landingen og sett spor etter sonden som spretter bortover.

På lørdag gikk Philae inn i en dyp dvale. Det var ikke nok sol på stedet den tilslutt falt til ro, i skyggen av en klippe hvor Philae ikke lengre hadde tilgang på livgivende solstråler.

Dette var ikke det planlagte landingsstedet. Da Philae skulle lande, spratt den tre ganger før den stoppet opp på et ukjent sted.

Etter å ha saumfart bildene fra Rosetta, mener Den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA) nå å ha observert Philae midt under det første luftige hoppet etter at den traff  kometen.

Kometen sett fra Philae, 40 meter over overflaten. (Foto: ESA)

Store svev

Philae hadde en dramatisk og saktegående landing på kometen. Etter syv timers reise fra Rosetta, traff Philae overflaten på kometen rundt klokken 16:30 GMT.

Harpunene som skulle sikre at Philae satt fast på overflaten fungerte ikke som de skulle. Dermed spratt den av gårde og svevde videre.

Philae hadde en hastighet på 38 cm i sekundet, og kom seg rundt en kilometer av gårde før den traff bakken igjen.

Dermed kom det et nytt lite hopp, og farten falt til 3 cm i sekundet. Syv minutter senere landet Philae for godt, og kunne begynne med vitenskapelige prøver.

Etter en time og femti minutter var den nede på overflaten.

Bilder av svevet

Selv om Philae fikk sendt av gårde måleresultater og bilder fra landingsstedet, har ESA enda ikke klart å finne romfartøyet på overflaten til 67P/Churyumov–Gerasimenko.

 I anmiasjonen under kan du se det første lille glimtet av Philae.

Touchdown_w_shadow

(Det første bildet viser overflaten før landing. Inne i den røde ringen kan du se støvskyen som Philae  kastet opp. Det siste bildet viser Philae og det forskerne tror er skyggen på kometen. Foto:  ESA/Rosetta/NAVCAM; pre-processed by Mikel Catania)

På bildene kan du se Philaes første møte med kometen, innenfor den planlagte landingssonen. Da sonden traff overflaten, kastet den ut en liten støvsky som kan sees i bilde nr. 2.

Nå har bildene blitt grundig analysert, og ESA-ingeniører mener at bildet viser Rosetta midt i det luftige svevet. Et par bitte små lyse piksler skal være Philae, som også har en mørk skygge under seg. 

Selv om Philaes endelige landingssted ikke er funnet enda, har ESA identifisert det første glimtet av sonden på kometens overflate.

Uansett ligger Philae nå i dvale etter å ha gått tom for strøm, og ESA-ingeniørene håper at Philae kanskje vil få nok sollys på seg til å starte opp igjen, etter hvert som kometen kommer nærmere og nærmere solen.

Powered by Labrador CMS