I 1977, samme år som den første Star Wars-filmen hadde premiere, ble Voyager-sondene sendt ut i universet. Som navnet tilsier, skulle de på en lang reise.
Ikke noe annet menneskeskapt objekt har reist så langt ute i rommet. Voyager 1 er nå godt over 25 milliarder kilometer unna.
Voyager 1 er nå langt, langt utenfor banen til alle planetene i solsystemet. Ute på et veldig ensomt sted.
NASA har fortsatt kontakt med romsonden, og det dukker til stadighet opp nye problemer som må håndteres av teamet som fortsatt opererer sondene.
De har mistet radiokontakten, og strømressursene blir knappere og knappere.
Styreraketter
I lang tid har det også vært problemer med styrerakettene. De små rakettene er drevet av stoffet hydrazin. Den skal ha nok drivstoff til å kunne styres helt fram til 2040.
Styrerakettene er viktige fordi de gjør det mulig å sette sonden og antennene i riktig posisjon for å sende signaler fram og tilbake til jorden.
Hvis styrerakettene slutter å fungere, vil sonden miste kontakten med jorda, og Voyager 1 kan forsvinne i evigheten.
Voyager 1 har hatt problemer med styre-motorene i over 20 år. I 2004 måtte sonden begynne å bruke backup-systemet på grunn av en feil med varmeelementene i hovedsystemet for drivstoff, ifølge NASA.
Hydrazin må være riktig temperatur for at det skal kunne lagres og brukes som rakettdrivstoff, og derfor er varmelementer viktige.
Styrerakett-backupen har holdt Voyager 1 styrbar siden.
Men det begynte å bli problemer med backupen også, ifølge NASA. Problemet var at rørene med hydrazin-drivstoff begynte å tettes.
Da gjorde ingeniørene et forsøk på å gjenopplive varmelementene etter 20 år.
Et drivstoffsystem ute av kontroll gjorde at ingeniørene fryktet at sonden kunne eksplodere ved omstart hvis det også var noe annet galt, skriver NPR.
NASA-ingeniørene tok likevel sjansen på å nullstille bryterne.
Etter noen nervepirrende timer viste det seg å fungere.
Annonse
Radiosignalet som sendes fram og tilbake til sonden tar 23 timer hver vei. Det tok altså 46 timer før NASA-ingeniørene kunne se at alt var i orden.
Da så de at temperaturen i styremotorene steg, og varmelementene var som de skulle.
Den nervepirrende omstarten skjedde i slutten av mars. I august har NASA igjen planlagt å sende signaler opp til Voyager 1 for at sonden skal kunne styres videre ut i verdensrommet uten å miste kontakten med jorda.