«SAR interferometry» kan brukes til å spå hvor det er risiko for jordskred - her i Kåfjord i Troms. Området på bildet er kjent som ustabilt. Sentinel-1A- radaren skannet området 23. september og 30. august 2014. Der bildet viser blå skygger langs fjellsiden, har underlaget beveget seg omtrent én centimeter i denne perioden. Norske myndigheter bruker teknikken over hele landet for å kunne beregne skredrisiko. (Foto: ESA)

Satellittradar gir bilder av bevegelser i jordskorpen

Teknikken fanger opp bevegelsene i alt fra bygninger til breer. I Norge brukes den til å varsle ras.

Du tenker kanskje ikke så ofte over at jordskorpen beveger seg. Men det gjør den, hele tiden. 

Setter sammen radarbilder

ESA (European Space Agency) avholdt nylig konferansen «2015 Fringe Workshop» med utgangspunkt i en radarteknikk som kalles «SAR interferometry». Forskerne legger sammen to eller flere radarbilder for å finne bevegelser. De sammensatte bildene kalles «interferogrammer». Se bildegalleri nederst.

ESA har brukt radaren Sentinel-1A til å ta bildene. Fargene illustrerer de endringene radaren registrerer, for eksempel på jordoverflate eller i strukturen til bygningene.

Isbreer, vulkaner og kirker 

Forskerne har blant annet tatt bilder av isbreer på Grønland og Antarktis som virkelig er i bevegelse. 

Du kan se hvordan isbreene arbeider seg ut gjennom klippeformasjonene med en fart på opptil fire kilometer i året. 

Men teknologien kan også skape detaljerte 3D-modeller av bygninger i endring. Radaren kan måle endringer på helt ned til fem millimeter.

Stabile?

Bildene kan blant annet si om bygningene er stabile nok, skriver ESA. 

I galleriet nedenfor finner du interferogrammer av området omkring vulkanen Vesuv ved Napoli, isbreer på både Grønland og Antarktis, Peterskirken i Roma og gatene i Berlin. 

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

[gallery:1]

Powered by Labrador CMS