Menneskehuden brukes som inspirasjonskilde når proteser får kunstig hud. (Foto: Maxuser/Shutterstock/NTB scanpix)

Forskere har laget kunstig hud til roboter

Huden vår er full av mottakere som gjør at vi oppfatter berøring. Nå gir en elektronisk hud noen av de samme egenskapene til roboter.

Forskere har laget en svært følsom kunstig hud som er inspirert av vår egen menneskehud. Ved å kle hånd- og armproteser med den kunstige huden, kunne roboter håndtere skjøre gjenstander – et stort fremskritt for roboter, ifølge forskerne.

Du skal nemlig ha ganske god finmotorikk for å kunne holde et glass eller putte en nøkkel inn i en lås. Det kan være vanskelig for roboter, ettersom berøringssansen ikke er så utviklet ennå.

Forsker Clementine Boutry ville gjøre noe med dette, og lagde dermed en kunstig hud som ligner på huden vår. Hun var særlig inspirert av hudlaget spinosum. Det er her vi har små riller og reseptorer som er ansvarlige for oppfattelsen av berøringssignaler.

Robotarmen med den kunstige huden kunne oppfatte disse signalene på millisekunder. Den ble i stand til å gjøre kontrollerte arm- og håndbevegelser, og kunne utføre fingernemme oppgaver som å føre en pingpongball mellom forskjellige hull, og ta på et bringebær uten å mose det.

Ved bruk av pingpongballen, ble robotarmen programmert slik at den kunne utføre presise bevegelser nedover, med mindre den møtte motstand fra et underlag. Hvis den ikke møtte motstand, ville den fortsette nedover og plassere pingpongballen i hullet.

Se video her:

Fremtidens kirurger?

Jianhua Zhang er professor og forsker ved Institutt for informasjonsteknologi på OsloMet. Han sier at funnet er nyskapende.

– Berøringsevnen kan kanskje virke triviell hos oss mennesker, men det er en svært utfordrende og sofistikert prosess å få til dette hos roboter, sier han.

Zhang forklarer at den kunstige huden vil kunne gi oss verdifulle tilbakemeldinger.

– Vi kan få bruk for egenskapene huden fører til på forskjellige områder, for eksempel ved bruk av roboter i hjemmet som utfører tilpassede husoppgaver. Roboter med kunstig hud kan også brukes innen helsesektoren, som kirurgiske roboter, og på avsidesliggende steder som vi mennesker har vanskeligheter med å nå. Både her på jorden og på andre planeter.

Utvikling av kunstige kroppsdeler

Zhang forteller at den kunstige huden kan benyttes ved bruk av proteser.

– Den kunstige huden har potensial til å kunne brukes innen utviklingen av kunstige kroppsdeler, gjennom interaksjon mellom mennesket og robotarmen.

Han ser for seg at en ved bruk av berøringssanser hos roboter, skal kunne tilby forskjellige tjenester til folk med funksjonshemninger, eldre og barn.

– Berøringssansen er essensiell dersom vi skal kunne realisere intelligente og tilpasningsdyktige møter mellom mennesker og roboter, sier han.

Fremtidens roboter krever likevel en enda mer avansert tilbakemelding av informasjon for å kunne gjøre aktiviteter som oss mennesker.

– Funnene må anses som et første steg mot å utvikle et høysensitivt sansesystem på lik linje med vår egen hud. Det er fortsatt en lang veg for oss å gå, avslutter han.

Referanse:

Clementine Boutry mfl: A hierarchically patterned, bioinspired e-skin able to detect the direction of applied pressure for robotics. Science Robotics, (sciencemag.org/journals/robotics), november 2018. Doi: http://robotics.sciencemag.org/lookup/doi/10.1126/scirobotics.aau6914

Powered by Labrador CMS