Spedbarn har sympati for mobbeofre

Ti måneder gamle babyer forstår og har sympati for de som blir mobbet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Sympati er evnen til å forstå følelser som andre gjennomlever. En ny studie, publisert i nettidsskriftet PLoS One, viser at den evnen utvikles svært raskt i oss mennesker.

Allerede før vi har feiret vår første fødselsdag, kan vi vise sympati for de som blir urettferdig behandlet. Japanske forskere fra Kyoto University viste 40 ti måneder gamle barn videoer av forskjellige geometriske former som «mobber» hverandre.

I videoen over blir en gul firkant mobbet av en blå sirkel. Senere ble de vist to figurer som de kunne strekke seg ut etter: en gul firkant og en blå sirkel. I noen av videoene var rollene byttet om, slik at den gule firkanten var bøllen.

I 16 av 20 tilfeller valgte babyene å gripe etter offeret.

20 andre babyer så videoklipp hvor de to figurene følger hverandre, som i videoen ovenfor, uten at den ene figuren plager den andre. Disse babyene valgte tilfeldig. Ni tok den ene figuren, mens elleve tok den andre.

Frykt eller sympati?

Etter første forsøk spurte forskerne seg selv om barnas valg kunne være form for forakt eller frykt, snarere enn sympati.

Slike småbarn snakker ikke mye. Derfor designet forskerne eksperimentene sine slik at de kunne vise sympati via handlinger. (Foto: Colourbox)

For å undersøke det, gjennomførte de et nytt forsøk med 24 andre barn. De så de samme videoene, men en nøytral figur hadde sneket seg inn. Den verken mobbet eller ble mobbet.

Én gruppe fikk velge mellom bøllefiguren eller den nøytrale. En annen gruppe valgte mellom offeret og den nøytrale. 

Den første gruppen valgte den nøytrale figuren i ti av tolv tilfeller. Den andre gruppen valgte offeret ti av tolv ganger. Babyene var altså fortsatt mest interessert i figuren som var blitt plaget.

Kiley Hamlin, forsker på barns kognitive evner ved the University of British Columbia, sier til LiveScience.com at forsøket ikke er noe bevis på at spedbarn har empati. Men han kaller det et stort første skritt mot å forstå utviklingen av empatiske evner.

Referanse:

Rudimentary Sympathy in Preverbal Infants: Preference for Others in Distress, 2013, PLOS ONE, doi:10.1371/journal.pone.0065292

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS