Vaner viktigere enn selvkontroll
Hverdagsstress kan få folk til å leve både sunnere og mer usunt. Alt avhenger av hva slags vaner de hadde i utgangspunktet.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Eksamen. Forsinkede prosjekter på jobben. Barnesjukdommer og allmenn tidsklemme. Stress og slit i hverdagen kan tære på både tiltaksevne og selvkontroll.
Dermed er det vanlig å anta at folk som utsettes for hverdagspress har lettere for å henfalle til usunt kosthold eller hodeløs shopping. Men slik trenger det altså ikke være.
- Les også: Hvorfor greier vi ikke å holde oss?
Alt kommer an på hva slags vaner du har i utgangspunktet, mener Wendy Wood og kollegaene hennes fra University of Southern California, ifølge en pressemelding.
Etter undersøkelser av studenter, konkluderer de med at stress fikk folk til å holde seg enda mer til vanene sine enn normalt, uavhengig av om de innebar kake eller havregrøt til frokost.
Ble mer tro mot vanene
For å se hva stress gjør med levemåten vår, fulgte forskerne ei gruppe studenter i et helt semester, inkludert eksamenstida. Like før eksamen var studentene stresset og sov lite. Det så ut til å gjøre vanene ekstra viktige.
Studenter som gjerne hev innpå med wienerbrød eller smultringer til frokost igjennom semesteret, spiste enda mer søplemat i eksamenstida. Men deltagerne som vanligvis åt sunt, valgte ekstra fornuftige frokoster når eksamen nærmet seg.
- Les også: Usunn kost kobles til lavere IQ
Det samme gjaldt også andre vaner, ifølge pressemeldinga. Studenter som vanligvis trente, hadde en enda større tendens til å traske på tredemølla i eksamensperioden, selv om øktene tok tid fra lesesalen.
Og studentene som pleide å lese aviser til vanlig, gjorde det enda mer konsekvent før eksamen.
Heller vaner enn selvkontroll
De nye resultatene kan ha betydning for hvordan vi går fram for å sikre en sunnere befolkning, ifølge forskerne.
- Når vi prøver å endre oppførsel, lager vi strategier rundt motivasjonen og selvkontrollen vår, sier Wood.
Men dette er ikke nødvendigvis den beste måten å få folk til å nå målene.
- Les også: Syv myter om slanking
- Det vi heller burde tenke på, er hvordan vi skal etablere nye vaner. Vanene holder seg selv når vi er slitne og ikke har energi til å oppvise selvkontroll.
Det store spørsmålet er imidlertid hvordan vi skal klare å skape disse nye vanene. Wood og co har i hvert fall en viss ide om hvor det er lurt å begynne:
- Det vi vet om vanedannelse er at det lønner seg å gjøre den nye adferden lett å utføre, slik at folk repeterer den ofte og den blir en del av deres daglige rutine.
Referanse:
D. T. Neal, W. Wood & A. Drolet, “Habits as Self-Regulation: On the Benefits and Pitfalls of Regulatory Depletion,” Journal of Personality and Social Psychology, 2013.
SE OGSÅ
-
Sunt med to ting på én gang
-
Syv myter om slanking
-
Uro og stress av å kutte fettrik mat
-
Sterke personligheter er svake på endring
-
Derfor spiser vi ikke som staten vil
-
- Leger har makt til å hjelpe og skade
-
Hvorfor greier vi ikke å holde oss?
-
Sykdom eller bare dårlig moral?
-
Triks mot dårlige spisevaner
-
Barn spiser det de lærer
-
Sunnere i gamle dager
-
Slankekur ikke alltid bra for overvektige
-
Råder overvektige til å droppe slanking
-
Dårlige frokostvaner kan gi fedme og hjertetrøbbel
-
Slankar seg feitare