Stress kan vises på vekta

Stress kan føre til overspising og vektøkning, viser forsøk med aper. Stressa hunnaper trøstespiser, mens sjefene i flokken holder figuren.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Noen makakeaper spiser mer enn andre. Hunnapene som har lav rang og opplever mye stress, har større apetitt enn de dominerende hunnene, i følge studien. At stress dermed kan vises på vekta, kan også gjelde for oss mennesker, antyder forskerne."

Studien kan være med på å forklare vektproblemer også hos mange kvinner, tror forskerne ved Emory University i Atlanta, USA.

Studien, som er publisert i publikasjonen Physiology and Behavior, knytter en sammenheng mellom psykologisk stress og overspising.

Sjikane og vold

Forsøket ble gjort med makakeaper. Disse apene lever i svært hierarkisk oppdelte flokker, med tydelig rangordning mellom individene. 

Blant hunndyrene vil enkelte sterke individer bruke stadig sjikane og trussel om vold til å kontrollere andre, underordnede hunner med lavere rang.

- For de underordnede hunnapene medfører dette et kontinuerlig høyt stressnivå, skriver forskerne.

Studien, som ble utført på aper i fangenskap ved Yerkes National Primate Research Center, viser at de stressa apene forsyner seg både to og tre ganger fra matfatet. 

Fy-mat

Først fikk alle hunnapene i forsøket implantert en elektronisk brikke i armen, som registrerte hvor mye mat de forsynte seg med fra en automatisk matemaskin. Apene kunne spise så ofte og så mye de selv ville.

I de første tre ukene var mattilbudet av den magre sorten, og bestod av matbrikker med få kalorier. Til gjengjeld var brikkene tilsatt søtningsstoffer, for smakens skyld.

Deretter fulgte tre uker med mat de var vant til fra før. Så ble forsøket avsluttet med tre uker med fy-mat. Dette var matbrikker med svært høyt kaloriinnhold.

Nattmat

Det viste seg at hunnene med lav rang i flokken, gjennomgående spiste betraktelig mer enn de sosialt dominerende. Dette gjaldt både maten med lavt og med høyt kaloriinnhold. 

Dessuten utviklet de underordnede hunnene mer usunne matvaner. De så gjerne sitt snitt til også å spise nattmat, mens sjefene i flokken nøyde seg med å spise om dagen.

Viste seg på vekta

Forskjellene i matlyst viste seg snart på vekta.

- Hos de underordnede apene registrerte vi en akselererende vektøkning, skriver forskerne bak studien.

De tror overspisingen kan ha sammenheng med stresshormonet kortisol, som også knyttets til fysiologiske funksjoner som vekst og forbrenning.

De stressa hunnapene har nemlig et mye høyere nivå av dette hormonet i kroppen, enn de selvsikre sjefene.   

Diabetes

- Kombinert med et stort kaloriinntak, kan dette føre til en vektøkning og fettfordeling i kroppen som er forbundet med risiko for diabetes type 2, skriver forskerne.

De mener de så tegn på at de overspisende hunnapene, med høyt nivå av stresshormonet kortisol, var i ferd med å utvikle problemer med stoffskiftet.

Belønning

Nå vil forskerne gjerne finne ut mer om hvorfor aper med høyt stressnivå tilsynelatende er mer glupske. 

De mistenker at svaret kan ligge i belønningssignalet som hjernen sender ut ved inntak av mat.

De håper at hjerneskanning kan vise om dette signalet er sterkere hos de stressa makakehunnene, sammenlignet med de dominerende individene i flokken.

Lenke

Studien er publisert i Physiology and Behavior

Referanse

Mark E. Wilson, Jeff Fisher, Andrew Fischer, Vanessa Lee, Ruth B. Harris & Timothy J. Bartness: Quantifying food intake in socially housed monkeys: Social status effects on caloric consumption, Physiology and Behavior, tilgjengelig på nettet fra 8. april 2008. 

 

Powered by Labrador CMS