Libya opprettholder dødsdom

Tripoli (NTB-Reuters): Høyesterett i Libya opprettholder dødsdommen mot seks utenlandske helsearbeidere. De seks er dømt for å ha hivsmittet barn.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dødsdømte helsearbeidere

På sluttet av 1990-tallet ble en hivskandale avslørt ved sykehuset i Benghazi i Libya. Flere hundre pasienter, deriblant 426 barn, var blitt hivsmittet etter å ha fått blodoverføringer med infisert blod.

Fem bulgarske sykepleiere og en palestinsk lege som jobbet ved sykehuset, ble fengslet i 1999, tiltalt for med forsett å ha smittet de 426 barna med hivinfisert blod.

Ifølge den libyske påtalemyndigheten har de seks tilstått, men sykepleierne og legen har i ettertid nektet all skyld, og sier de tilsto etter å ha blitt torturert under avhør.

Under rettssakene vitnet flere medisinske eksperter som sa at barna etter all sannsynlighet ble hivsmittet lenge før de seks hjelpearbeiderne begynte å arbeide ved sykehuset.

I 2004 ble de seks dømt til døden, men dommen ble anket. I 2006 ble de igjen dømt til døden, men også denne dommen ble anket.

Bulgaria har bedt om internasjonal hjelp for å få løslatt sykepleierne. Både EU og USA har flere ganger oppfordret myndighetene i Libya om å sette de seks fri.

Kilde: NTB

Avgjør dødsdømtes skjebne

Gaddafi-stiftelsen hevder det er enighet om kompensasjon til familiene og at saken dermed er løst.

- Det er en enighet mellom Gaddafi-stiftelsen og familiene til de smittede barna som vil løse saken, heter det i en uttalelse fra stiftelsen.

- Avtalen er tilfredsstillende for alle partene og avslutter krisen. Detaljene vil bli offentliggjort senere, heter det i uttalelsen som ble sendt ut tirsdag kveld.

Kilde: NTB

Dermed havner helsearbeidernes skjebne i hendene til et organ kalt Libyas høye justisråd, et regjeringskontrollert organ som har myndighet til å omgjøre dødsdommer.

Eksperter har sagt at det trolig kun vil skje dersom vestlige land og Libya blir enige om betaling til et fond som skal brukes til å dekke behandlingen av de hivsmittede barna som fremdeles lever.

Fem bulgarske sykepleiere og en palestinsk lege ble i desember i fjor funnet skyldige i bevisst å ha smittet 426 barn med hiv.

 

Vestlige eksperter har uttalt at det var uaktsomhet og dårlig sykehushygiene som er den virkelige årsaken til at barna ble smittet, og at de seks helsearbeiderne er blitt utpekt til syndebukker.

Straffesaken mot helsearbeiderne har vært et hinder for Libyas forsøk på å forbedre forbindelsene til EU og USA og å få slutt på flere tiår med diplomatisk isolasjon.

Var overbevist

Den bulgarske sykepleieren Snezhana Dimitrova har tilbrakt åtte år i et libysk fengsel. Familien hennes var overbevist om at dødsdommen mot henne og fem andre helsearbeidere ville bli opprettholdt.

- Det kommer til å bli nok en dødsdom. Det er helt klart, sa Ivailo Nikolchovski, Dimitrovas 34 år gamle sønn.

Dimitrova, fire andre bulgarske sykepleiere og en palestinsk lege ble i desember i fjor funnet skyldige i bevisst å ha smittet 426 barn med hiv. Av disse er 56 allerede døde.

- Burde få komme hjem

- Vi vet at de er uskyldige og at de burde få vende tilbake til Bulgaria som uskyldige mennesker, sier sønnen til Dimitrova.

Helsearbeiderne, som jobbet ved et sykehus for barn i Benghazi i Libya på 90-tallet, sier at de ble tvunget til å tilstå gjennom bruk av tortur og anket derfor dommen til høyesterett.

Det var imidlertid ventet at høyesterett ville opprettholde dødsdommene.

Helsearbeiderne valgte i utgangspunktet å reise til Libya og jobbe der på grunn av høyere lønninger og et behov for å forsørge familiene sine.

- Stort press

Nikolchovski håper fremdeles at diplomatiske forsøk kan hjelpe moren, og at hun kan få reise hjem til sin aldrende 80 år gamle far i Bulgaria.

- Bestefaren min ble nylig rammet av hjerteinfarkt for tredje gang. Presset fra ventingen er blitt for stort, sier han.

Nå ligger helsearbeidernes skjebne i hendene til et organ kalt Libyas høye justisråd, et regjeringskontrollert organ som har myndighet til å omgjøre dødsdommer.

Eksperter sier at det trolig kun vil skje dersom vestlige land og Libya blir enige om betaling til et fond som skal brukes til å dekke behandlingen av de hivsmittede barna som fremdeles lever.

Libyske myndigheter har krevd 10 millioner euro for hvert av de hivsmittede barna.

Redde for å håpe

I løpet av de siste ukene har det vært ting som har tydet på at en avtale om kompensasjon til de hivsmittede er nært forestående.

Men familiene til sykepleierne er tilbakeholdne med å håpe for mye.

- Ting har sett lyst ut tidligere også, men det ble etterfulgt av en enorm skuffelse, sier Ivan Nenov, ektemannen til den 41 år gamle sykepleieren Nasya Nenova, som også er dømt i saken.

- Men vi har likevel ikke mistet håpet om at de vil komme hjem en dag, avslutter han.

 

Powered by Labrador CMS