Stein-mysteriet på Mars er oppklart

En smultringformet stein som plutselig dukket opp på Mars skapte hodebry for eksperter i januar. Hvorfor havna den der? Nå har vi endelig fått svaret.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Bilde av steinen. (Foto: NASA)

Bilder tatt fra roveren Opportunity avslørte den fire centimenter store steinen 8. januar i år.

Bare fire dager før hadde roveren tatt bilde av samme sted, men da var det ingen stein der.

Dette er forklaringen

Eksperter har klødd seg i hodet etter oppdagelsen, og flere teorier om hvordan steinen havnet der har blitt presentert, noen mer seriøse enn andre.

Var det Opportunity som kastet steinen opp i lufta da den kjørte forbi? Var den en rest av et meteorittnedslag? Eller var det kanskje romvesener som kastet ut steinen fra et romskip?

NASA, som ga steinen navnet Pinnacle Island, hadde selv mest tro på den første teorien. Nå har de kommet frem til en endelig konklusjon.

I en pressemelding bekrefter NASA at det var roveren Opportunity som hadde vært på ferde.

Undersøkelser romfartsorganisasjonen har gjort viser at et av roverens hjul kom i kontakt med en større stein i en bakke like ved der «smultringen» ble funnet. Dette skal være forklaringen på at steinen dukket opp, ifølge NASA.

– Med en gang vi flyttet Opportunity en kort distanse etter å ha undersøkt steinen, kunne vi se en veltet stein som hadde samme uvanlige utseende, sier Ray Arvidson fra universitetet Washington i St. Louis i en uttalelse.

Opportunity. (Foto: NASA)

– Vi kjørte over den og vi kunne se sporene. Det er der Pinnacle Island kommer fra.

Tror den har vært i kontakt med vann

Selv om mysteriet nå er løst, er ikke NASA ferdige med å undersøke steintypen. Det er fortsatt mer informasjon å samle. Steinen inneholder for eksempel store mengder magnan og svovel, noe forskerne mener kan skyldes vann.

– Dette kan ha skjedd under overflaten relativt nylig, eller det kan ha skjedd dypere under bakken for lenge siden, sier Arvidson.

– Erosjon kan ha strippet vekk materiale over den og gjort den tilgjengelig for oss.

NASA-teamet planlegger nå å undersøke steinlaget i skråningen for å finne ut mer om vannspørsmålet.

Powered by Labrador CMS