Vil se nordlyset – uten barn

Reiser uten barn er de mest populære reisene i Norge. Og aller mest ønsker disse turistene å få se nordlyset.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Om prosjektet

Opplevelser i Nord er et forskningsprogram som drives av et konsortium bestående av Handelshøgskolen i Bodø (HHB), Universitetet i Tromsø (UiT), Høgskolen i Harstad (HiH), Nordlandsforskning (NF), NORUT og Bioforsk.

Programmet er finansiert gjennom Forskningsløft Nord, Norges forskningsråd.

Det viser en studie blant nesten 7000 personer i Storbritannia, Sverige og Norge.

Studien i regi av forskningsprosjektet Opplevelser i nord viser at 41 prosent av turistene foretrekker å feriere med en partner/ektefelle på reiser til Norge.

Den nest største gruppen er de som ønsker følge av venner og uten barn. Nederst på lista kommer reiser med små barn.

De som reiser med venner og de som reiser med en partner eller ektefelle velger en del av de samme aktivitetene, mens de som reiser alene eller med barn, foretrekker andre gjøremål.

De med små barn vil helst besøke Norge på vinteren for å stå på ski og snowboard.

Alene med fisken

Reisende med barn over 12 år foretrekker fornøyelsesparker og byturer. Mens de som reiser alene, har fisketurer høyt på lista.

De som reiser med venner og med en partner, jakter på nordlyset. De som ferierer med en partner, legger i tillegg stor vekt på god måltider og besøker gjerne kystbyer. Venner som reiser sammen, vil gjerne dra til fjells.

Forskerne konkluderer med at naturbaserte aktiviteter som det å se nordlys og midnattsol bør tilrettelegges for reisende  med partner og venner. Kortere og lengre gåturer er også attraktivt for denne gruppen og for de som reiser alene.

Siden turister med små barn foretrekker vintersesongen, bør reiselivsindustrien utvikle aktiviteter for de yngste – som barneløyper i slalåmbakken og å utnytte kultur og historie som kan appellere til barn, på linje med det Nord-Finland har gjort med fortellingen om julenissen, konkluderer forskerne.

Bakgrunn:

Det er professorene Nina K. Prebensen, Universitetet i Tromsø og Joseph S. Chen og Hyangmi Kim, begge ved Indiana University i USA som har forsket på sammenhengen mellom reisefølge og reiseaktivitet. Chen presenterte studien på 2013 Asia Pacific Chrie Congress.

Turister på Nordkapp. (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)
Turister på Nordkapp. (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Studien er basert på en datainnsamling utført av Innovasjon Norge i 2010.

Powered by Labrador CMS